Варицела – същност, симптоми и лечение с естествени средства

Според актуалната справка за епидемичната обстановка за периода 25.06-01.07.2018 г. в страната са регистрирани 301 случая на варицела. Това я превръща във второто по разпространение заболяване след ентероколита, покосил 303 души за същото време. Ето защо в настоящата статия ще се фокусираме върху нейната същност, причините за появата й и методите за ефективна превенция и лечение.

Какво представлява варицела?

Варицела е силно заразно инфекциозно заболяване, причинено от варицела зостер вируса (Varicella zoster virus). Основните й „жертви“ са бебетата и децата до 10 години, но може да покоси и възрастни хора с компрометирана имунна система. Когато се появи в зряла възраст, болестта се означава като херпес зостер.

Как става заразяването с вируса на варицела?

При децата вирусът на варицела се предава основно по въздушно-капков път, по-рядко след контакт със заразени предмети или повърхности. Обикновено това се случва в детските градини и училищата. Изчислено е, че вероятността от зараза сред малчуганите, които посещават една и съща забавачка или учебно заведение, надхвърля 90%. При възрастните заразяването се осъществява след близък контакт с болен или след контакт със заразени предмети.

Какви са характерните признаци на варицела?

Варицела се проявява около 14 дни след първоначалния контакт с вируса причинител. Симптомите, които издават нейната поява при децата, са лесно разпознаваеми и включват:

  • избиване на малки пъпчици и червени петънца особено по тила, окосмената част на главата (скалпа) и по-рядко по лицето и крайниците. Впоследствие те се превръщат в мехури, които се пукат и постепенно завяхват
  • висока температура със стойности около 39° C в продължение на 2-3 дни
  • липса на апетит
  • главоболие
  • болки в ставите и отпадналост

Признаците на заразяване с вируса на варицела при възрастни са:

  • силна болка от едната страна на лицето или тялото
  • поява на мехурчета с воднисто съдържимо в областта около гръдния кош, които се пукат и се покриват с коричка. Особено опасно е, ако обривът е по лицето, тъй като крие опасност от засягане на очния нерв
  • нетърпим сърбеж

Каква е профилактиката срещу варицела?

Поставянето на ваксина е най-надеждният начин за предпазване на деца и възрастни от вируса на варицела. Опитът показва, че тя намалява рискът от поява на инфекциозното заболяване с 80%. В България все още не е регистрирана такава. В момента текат усилени дискусии дали да бъде включена в задължителния имунизационен календар на малчуганите през 2019 г.

Как се лекува варицела?

При варицела се прилага симптоматично лечение. За да се облекчи състоянието на засегнатите, върху поразените кожни участъци се налагат компреси от памучен плат, натопени в хладка вода. Вземането на вана с хлада вода също помага за намаляване на дискомфорта, който предизвиква инфекциозното заболяване.

Овладяване на варицела чрез подсилване на имунитета

Специалистите у нас горещо препоръчват на възрастните хора и децата, попаднали в плен на варицела, да намалят тежестта на симптомите и периода на боледуване, като повишат естествените защитни сили на организма. За целта могат да се доверят на мощните имуностимулатори Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ в сиропна форма за най-малките и капсулна – за учениците, и Имунобор Бета Глюкан 300/Imunobor® Beta Glucan 300 за възрастни. И в трите продукта се съдържа Бета-глюкан – единственият имуностимулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Неговото действие е толкова комплексно, че той се означава като природна ваксина срещу редица гъбични, бактериални и вирусни заболявания. Приемани редовно, Имунобор Кидс Актив – сироп или капсули, и Имунобор Бета Глюкан засилват активността на имунните клетки. Едновременно с антивирусното си действие те предпазват приемащия ги и от евентуални бактериални усложнения. Поради своя природен състав Имунобор Кидс Актив и Имунобор Бета Глюкан са напълно безвредни и не крият риск от странични ефекти и нежелани реакции.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar