Могат ли бактериите да бъдат безопасни за организма?

Бактериалното носителство представлява състояние, при което определен вид бактерии присъстват в организма на човека, без да са клинично изявени, т.е., не водят до заболяване. Бактериите, които предизвикват различни видове инфекции, биват грам-положителни и грам-отрицателни.

Грам-положителните са стрептококи, стафилококи, пневмококи, и др. Грам-отрицателните бактерии са ешерхия коли, протеус, псевдомонас и др. За да се установи дали детето има бактериално носителство и какъв е неговия произход, специалистите препоръчват да се направи микробиологично изследване.

Биологичният материал за микробиологично изследване в детската възраст най-често е носен и гърлен или очен секрет, урина, изпражнения и др. Когато децата са здрави, но в тях са открити бактерии, не е препоръчително да се прилагат антибиотици и най-вече във случаите, когато тези бактерии не са клинично изявени. При агресивен подход, а именно антибиотично лечение при бактерии, които не са клинично изявени съществува риск безсимптомното бактериално носителство да се превърне в симптоматично.

Коя е най-ефективната терапия при бактериално носителство?

Бактериалното носителство не бива да се пренебрегва, поради което е необходима адекватна стратегия, която тя включва:

    • Модулиране на имунитета, чиято цел е поддържане както на вродения, така и на адаптивния имунитет, като това важи в най-голяма степен за най-малките.
    • Повишаване на локалната имунна защита, с цел устойчивост на лигавиците в присъствието на бактерии.
    • Безопасност при продължителна употреба.

При така посочените изисквания е най-добре да се приемат имуностимулатори. По този начин имунната защита се повишава, а бактериите остават, без да предизвикват клинични симптоми. Като най-подходящо за детската възраст и продължителна употреба се налага бета глюкан. Бета глюкан е единственият природен имуностимулатор с доказан механизъм на действие.

Най-високо ефективният бета глюкан е т.нар. микронизиран бета глюкан с чистота 93%, който е патентован и е с генерично наименование Betox-93. Единствените продукти, които го съдържат са сиропите Имунобор Кидс и Имунобор Кидс Актив. При бактериално носителство в детската възраст, включително и при бебета, педиатрите препоръчват Имунобор Кидс Сироп.

borola

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.