Настинка при пътуване – основни причини и ефективна превенция

Няма човек, който да не е поразяван от настинка по време на пътуване или непосредствено след като то приключи. Ето защо в настоящата статия ще разгледаме главните причини за негативната тенденция и начините за нейното успешно преустановяване.

Фактори, благоприятстващи появата на настинка при пътуване

Струпване на много хора

Местата с голяма концентрация на хора – авто, жп и аерогари, са истински развъдник на вирусите, причинители на настинка. Именно поради това рискът от заразяване там е изключително висок. Резултатите от анкета, проведена през 2002 г. сред гостите на голямо международно летище, нееднозначно потвърждават този факт. Оказва се, че 20% от анкетираните пътници са били повалени от настинка 5 до 7 дни след полета.

Недостатъчен сън и нарушаване на циркадните ритми

Пътуването в малките часове на деня и бързото преминаване през няколко часови зони краде от съня и разстройва биологичния часовник. В резултат естествените защитни сили отслабват и организмът стават изключително податлив на основните „виновници“ за настинка – риновирусите.

Стрес

Както пътуване, така и подготовката около него са съпроводени от солидно количество нервно напрежение. А стресът, както е известно, е сред най-върлите врагове на имунната система. Когато пътуващите са изложени на нервно напрежение, в кръвта им се отделя голямо количество кортизол. Хормонът на стреса потиска имунната система, като понижава броя на белите кръвни телца (левкоцити), натоварени със защитата на организма срещи патогени. Това до голяма степен обяснява закономерността пътниците да са сред основните жертви на коварната настинка.

Общи насоки за предпазване от настинка при пътуване

Специалистите са категорични, че избягването на провокиращите фактори, е най-сигурният начин за предотвратяване на настинка по време и след пътуване. Те съветват всички, които ги очаква път:

  • да се запасят със санитарни предпазни маски, които спират победоносния ход на вирусите, причинители на настинка
  • да се стремят да си набавят достатъчно количество сън
  • да не се поддават на стреса
  • да приемат висококачествен имуностимулатор

Най-подходящият имуностимулатор срещу настинка при пътуване

Видни специалисти у нас горещо препоръчват на пътуващите да заложат на приема на Имунобор/Imunobor®. Това доказано средство за укрепване на имунитета дължи безотказното си действие на рационалния си състав. Във всяка капсула активно си взаимодействат 4 природни съставки с благотворен ефект върху имунната система – Котешки нокът, По деарко, Мака и Мате. Благодарение на своето взаимодопълващо действие те повишават ефективността си.
Научно доказано е, че при редовен и продължителен прием на Имунобор броят и активността на белите кръвни клетки, участващи в борбата с причинителите на настинка, се увеличава. Освен това жизненият тонус се повишава и общото състояние на организма се подобрява.
Имунобор има удобен прием, отлична поносимост и е напълно безвреден. Няма данни за нежелани реакции дори при дълговременна употреба.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar