Седем спасителни съвета за родители, чиито деца са засегнати от “летен грип”! (част 1)

Всеки родител знае, че през летният сезон, децата често го изненадват твърде неприятно с попадането си в “лапите” на лятна инфекция или “летен грип”, засягаща много често стомашно-чревния тракт.

Обикновено в повечето случаи тя се дължи на вирус и по-конкретно ентеровируси, разпространяващи се изключително лесно в организма на детето поради ненапълно изграденият му срещу тях имунитет. Симптомите на “летния грип” приличат на тези, появяващи се при грип – внезапно рязко покачване на телесната температура – до 39 градуса, обща отпадналост, фарингит (възпаление на гърлото), главоболие, болки в корема, повръщане.

Според педиатърът д-р Снежа Шаламанова, летните инфекции в детска възраст е възможно да доведат до усложнения като дехидратация (тежка, средно тежка и лека) например. Ето защо от изключително значение е адекватното родителско поведение по време на лечението.

Кои са основните съвети към родителите, чиито деца са засегнати от “летен грип”?

1. В случай на висока температура, диария, повръщане, които продължават повече от ден, задължително е да се потърси помощ от страна на личния лекар.

2. Ако температурата на детето е под 38 градуса не давайте антипирептици (лекарствени средства, които я понижават). Тъй като температурата е протективна реакция от страна на тялото, чрез която той сам се противопоставя на заболяването, понижаването й чрез незабавния прием на посочените лекарства може да улесни увеличаването на броя на патогенните (болестотворни микроорганизми) и разпространението им в телесните тъкани.

3. В случай, че детето има температура до 38,5 градуса, но е жизнено, играе и е в контакт с околните можете да забавите даването на лекарства.

4. Ако обаче малчуганът е отпуснат, неспокоен или има фебрилен гърч (наблюдава се при децата на възраст от 3 месеца до 5 години) е необходим приемът на лекарства дори при по-ниски температурни стойности.

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.

Времето за попълване изтече. Моля, презаредете CAPTCHA.