Слънчеви бани и витамин D за подсилване на имунната система

Всеизвестни са ползите от умереното излагане на слънце за производството на витамин D в организма. Но слънчевите бани се свързват и с други здравословни ползи за тялото, освен синтеза на слънчевия витамин. Учени насочват вниманието си към слънцето като естествен стимулатор на имунната система.

Как излагането на слънце води до подсилване на имунната система?

Както споменахме, слънчевите лъчи стимулират производството на витамин D в организма. Слънчевият витамин от своя страна активира и подсилва функциите на T-клетките, отговорни за имунната защита срещу болестотворни микроорганизми.

Т-клетките са съществена и основна част от имунитета на всеки човек. Представляват бели кръвни клетки (лимфоцити), участващи в клетъчния имунитет, чиято основна функция е да се борят с инфекциите и патогените. Т.е. колкото повече слънчеви лъчи поема човек през годината, толкова по-малка е вероятността от всякакви заболявания, включително и автоимунни.

Различно по рода си проучване пък установява, че благодарение на малки количества слънчева светлина се стимулира производството на водороден пероксид, който също повишава активността на Т-лимфоцитите. Оказва се, че те са изключително чувствителни към синята светлина, различна от UV лъчите, която се отличава с по-къса дължина на вълната. Под въздействието на водородния пероксид Т-клетките повишават своята активност и по този начин също се стига до активиране на защитния механизъм на имунната система.

Подсилване на имунната система с целогодишен имуностимулатор за цялото семейство

Ползите от излагането на слънце са безспорни, но понякога човешкият организъм има нужда от допълнителна подкрепа. Това може да стане с помощта на природни средства, предназначени за укрепване и стимулиране на общия имунитет.

Специалистите препоръчват приемът на Имунобор Протект/Imunobor® Protect, който оказва мощен ефект върху активността на имунните клетки.

Имунобор Протект е целогодишен имуностимулатор, подходящ за деца и възрастни. Прилага се с цел имунопрофилактика и поддържащо лечение при различни инфекции (вкл. тонзилити), както и при склонност към често боледуване, при отслабен общ имунитет или за възстановяване на организма след прекарано заболяване или след антибиотично лечение. Подходящ е и за хора, склонни към алергии, както и за подсилване на имунитета преди ваксинация при деца и възрастни.

Имунобор Протект стимулира клетъчния и хуморалния имунитет (Т и B имунните клетки) и предпазва от всички видове патогенни микроорганизми – вируси, бактерии и гъбички. Високата му ефективност се дължи на микронизираната форма на Бета глюкан, който се отличава с 93% чистота, чийто ефект се подсилва от другите две активни съставки – екстракт от плодовете на Роза канина и активна форма на витамин С.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar