раздразнено дебело черво диета
0
(0)

Придържането към диета е неизменна част от лечението на раздразнено дебело черво. Защо се налага промяна в хранителния режим и кои са позволените и забранените храни? Отговорите на тези въпроси ще разберете, след като си припомните набързо какво представлява синдром на раздразнено дебело черво.

Какво е раздразнено дебело черво?

Зад диагнозата „раздразнено дебело черво“ се крие едно от най-честите стомашно-чревни нарушения. Статистиката сочи, че от него страдат между 10-20% от хората в развитите страни. Симптомите, които го издават са подут и болезнен корем, редуване на диария и запек и газове. Оплакванията са силно изразени и предизвикват дискомфорт у засегнатите.

Защо е нужно спазване на диета при раздразнено дебело черво?

Адекватната диета има важна роля за по-бързото овладяване на симптомите на раздразнено дебело черво. Разбира се тук е необходимо да направим едно важно уточнение. Потърпевшият не бива да се подлага на хранителен режим, който го лишава от жизненонеобходимите му витамини и минерали. Добре е след консултация със съответния специалист да премине към режим, който ограничава храните, раздразващи червата и набляга на такива, които благоприятстват здравето им.

shop banner

Кои са разрешените и забранени храни при диета за раздразнено дебело черво?

Вредни храни в диета при раздразнено дебело черво

Според специалистите в ежедневната диета на хората с раздразнено дебело черво нямат място:

  • продукти, включващи в състава си олигозарахиди (въглехидрати, състоящи се от 2-10 остатъка на монозахариди). Такива са всички видове леща и боб, грах, както и нахут. Трябва да се внимава и с приема на два зеленчука – чесън и лук, които също съдържат тези вещества.
  • продукти със съдържание на полиоли (вид алкохоли, чиято употреба придава сладък вкус на някои храни). Налични са и в следните зеленчуци и плодове – гъби, сливи, праскови, карфиол.
  • продукти, които съдържат лактоза – прясно краве или козе мляко
  • храни, съдържащи фруктоза – мед и редица плодове като грозде, круши, сухи стафиди, фурми, ябълки

Полезни храни при раздразнен дебело черво

Храните, които са подходящи за консумация при раздразнено дебело черво, са:

  • плодовете с много ниско съдържание на фруктоза – червени боровинки, лайм, лимон, ягоди, ананас, банан, папая и др.
  • месо – агнешко, пилешко, телешко, свинско
  • зеленчуци – тиквички, краставици, марули, тиква, ряпа, домати, спанак
  • риба и морски дарове – риба тон, сьомга, пъстърва, раци, стриди, скариди
  • млечни продукти без съдържание на лактоза – различни видове сирена като пармезан, бри, фета, както и кисело мляко. В киселото мляко се съдържат полезни за чревната микрофлора „добри“ бактерии (пробиотици). Пример за такива са бактериите от вида Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus). Те повлияват благоприятно пациентите с раздразнено дебело черво, като укрепват чревната лигавица и успокояват чревните смущения.

Прекрасно допълнение към диетата на хора с раздразнено дебело черво

Освен в млякото и неговите производни оптимално количество от „добрите“ млечнокисели бактерии се съдържат в Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic. Всяка капсула от този уникален природен продукт доставя на организма висок брой лиофилизирани бактериални тела от пробиотик Лактобацилус булгарикус. Те бързо нормализират чревната функция и микрофлора. За още по-мощен ефект в състава на Имунобор Биотик е добавен Бета глюкан. Това е естествен полизахарид, който се извлича от дрожди. Познат е като единственият имуностимулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Едновременно засилва имунната защита на чревната лигавица и подпомага растежа на „полезните“ бактерии.

Благодарение на взаимнодопълващия се ефект на двете съставки Имунобор Биотик спомага за ефективното преодоляване на раздразнено дебело черво

Ползите от приема му обаче не се изчерпват дотук! Резултатите от различни изследвания сочат, че Имунобор Биотик снема физическата и психическа умора и намалява нивата на стрес в организма. От полза е за хора, които страдат от чести бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Успешно се прилага и при чревни инфекции и диария.

Схемата на прием е следната:

Имунобор Биотик се приема 3 по 1 капсула дневно, на гладно в продължение на 10 дни. Използван според предписанието, продуктът не предизвиква нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост. Не съдържа изкуствени оцветители, аромати и овкусители. Съставките са научно доказани и с високо качество.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: