Автоимунни заболявания – роля на имунитета и чревната флора

Автоимунните заболявания включват голяма група от болестни състояния, които често не получават заслуженото внимание, оставайки в сянката на по-познатите и проучвани заболявания. Американският здравен институт представя много интересни данни именно в този аспект. Според тях от различни форми на раково заболяване страдат 9 милиона американци, от сърдечни проблеми – около 20 милиона, а от автоимунни заболявания – цели 50 милиона. Може да се каже, че като съотношение между отделните групи тези данни са актуални и в световен мащаб.

Автоимунни заболявания – същност

Автоимунното заболяване е състояние, при което имунната система атакува здрави структури на тялото, погрешно разпознавайки ги като чужди и опасни за организма. Някои автоимунни заболявания засягат само определени тъкани или органи на тялото, други – целия организъм.

Автоимунни заболявания, от които страдат най-голям брой хора у нас и по света:

  • ревматоиден артрит
  • псориазис
  • цьолиакия
  • диабет тип 1
  • лупус
  • пернициозна анемия
  • язвен колит

Автоимунните заболявания от отделните групи протичат с локални или с общи възпалителни процеси в организма. В някои случаи те може да имат животозастрашаващи последствия.

Автоимунни заболявания – лечение и контрол на проявите

Спецификата на автоимунните заболявания е причина за това те да не могат да бъдат окончателно излекувани. Днес обаче съществуват ефективни механизми за контролиране на изявите им. Те се базират на овладяване на подлежащите причини, стоящи в основата на развитието на повечето автоимунни заболявания. Това са нарушеният баланс на чревната флора и провокираните от него разстройства на имунитета.

Много здравни специалисти посочват, че основата на нашето здраве е заложена в чревния тракт. Обитаващите червата полезни бактерии (пробиотици) са отговорни за около 80% от функционалността на имунната ни система. Нарушеният баланс на бактериите в нашата чревна флора е причина не само за поява на чревни инфекции, но и за цялостно нарушаване механизмите на имунитета. Нарушената чревна флора не позволява пълноценно усвояване на нутриентите, които са нужни за правилното функциониране на имунната система и за профилактиката и овладяването на различни заболявания, включително автоимунните.

Модулирането на имунния отговор и намаляването склонността на имунните компоненти да атакуват собствени структури и да провокират автоимунни заболявания започва от заздравяването на чревната флора. Първа и основна стъпка в това отношение е приемът на оптимални количества пробиотици и осигуряването на достатъчно храна за развитието им (пребиотици).

Природният продукт Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic помага за едновременно постигане и на двете цели. Имунобор Биотик има изключително високо микробно число, което гарантира достигането на голямо количество жизнеспособни пробиотици до червата. В допълнение в състава му е включен и бета глюкан – полизахарид, който действа като пребиотик за подхранване на пробиотиците. Освен това бета глюканът е известен и като изключително мощен модулатор на имунитета. Така той не само подпомага чревната флора, но и помага за намаляване склонността на имунната система да атакува собствени за тялото структури. Това е изключително важен момент в борбата за овладяване проявите на различни автоимунни заболявания.

borola

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.