GinGira Zinc Pyrithione в лечението на Pityriasis versicolor

С. Райнова
[team_content]дерматолог ДКЦ „Младост“, Варна[/team_content]
Pityriasis versicolor (PV) e повърхностна микоза, засягаща роговия слой на епидермиса. Протича с петнисти разноцветни обриви и фино залющване. Те могат да се сливат и да обхващат по–голяма част от тялото – гърдите, гърба, раменете, мишници, шията, зад ушите и рядко гънките и слабините.
Цветът на петната варира от розов, жълтеникаво-розов, жълто-кафяв до по-тъмно кафяв и бял. Поради това заболяването е наречено „разноцветен лишей”.

Боледуват предимно възрастни, много рядко се среща при деца. Заболяването се причинява от Malassezia furfur (Pityrosporon ovale) – сапрофитдрожда по кожата, който придобива патогенни свойства под влияние на ендогенни фактори – хиперхидроза, имунен дифицит, повишени нива на кортизoл в кръвта, липса на ундециленова киселина в потта и екзогенни фактори – висока температура, висока влажност, козметични кремове и др.

При PV се наблюдава промяна в пигментацията на кожата в засегнатите участъци, в следствие на образуваните пигменти и флуорохроми от дрождите Malassezia и от триптофана. Хипопигментацията при PV alba се обяснява с инхибиране производството на меланин и тирозиназна реакция от азелаиновата киселина, произвеждана от
някои видове Malassezia. Заболяването при повечето пациенти е рецидивиращо, хронично и сезонно зависимо.

Лечението е трудно и продължително, с взаимно търпение на пациент и лекар. Локалната терапия включва кератолитични средства, които целят излющването на роговия слой, в който се намира патогена; антимикотични локални средства. По преценка може да се използва и системна антимикотична терапия.
Изследвания in vitro установяват, че силна инхибираща активност срещу Malassezia има Zinc Pyrithione. Все още към Zinc Pyrithione няма резистентност.

GinGira Zinc Pyrithione съдържа Zinc Pyrithione в уникална фармацевтична форма – специална емулсия в спрей. Той действа антимикотично, противовъзпалително, кератолитично, имуномодулиращо, хидратантно и емолиентно. GinGira Zinc Pyrithione spray е подходящ като специфично лечение освен при Pityriasis versicolor и при себореен дерматит, пърхот и повърхностни гъбични инфекции.
Препаратът е удобен за третиране на гладка кожа, гънки и скалп. Продуктът облекчава сърбежа, намалява излющването и изчиства кожата от Malassezia, като спира размножаването им. Може да се прилага до 6 пъти дневно, на тънък слой. Има бърз ефект, напълно безопасен, без мирис и цвят, не омазнява, няма нежелани ефекти.

Всички тези преимущества и положителни качества на GinGira Zinc Pyrithione се доказаха при успешното лечение на около 30 пациенти с различна тежест и разпространение на PV. Лечението протече с подобрение, без прояви на свръх-чувствителност. Плаките с еритем и сквами се редуцираха на десетия – четиринадесетия ден, сърбежът изчезваше на третия ден. Препоръчително е GinGira Zinc Pyrithione да се използва продължително 2-3 месеца. Един флакон съдържа 500 дози, което го прави доста икономичен при продължителна употреба и по-големи участъци. Бих препоръчала GinGira Zinc Pyrithione като ефективно и безопасно средство за лечение на инфекции, причинени от Mallasezia.

 

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.

Времето за попълване изтече. Моля, презаредете CAPTCHA.