Хранене при синдром на раздразненото дебело черво – кои са основните правила?

Според твърденията на някои от хората, страдащи от синдом на раздразненото дебело черво, определени храни предизвикват симптомите на заболяването – подут корем, дискомфорт и болка в него, редуване на диария и запек и др. Това в никакъв случай обаче не означава, че човекът трябва да се подложи на хранителен режим, който го лишава от жизненено необходимите му витамини и минерали. Напротив, в тези случаи, след консултация със съответния специалист, е добре да се премине към определен хранителен режим, който ограничава храните, раздразващи червата като същевременно приема такива, които оказват положителен ефект върху тях.

Кои са храните, които попадат в списъка “нежелани” и кои са препоръчителните при синдрома на раздразненото дебело черво?

Според специалисти следва да се ограничат:

  • продукти, включващи в състава си олигозарахиди (въглехидрати, състоящи се от 2-10 остатъка на монозахариди). Такива са всички видове леща и боб, грах, както и нахут. Трябва да се внимава и с приема на два зеленчука – чесън и лук, които също съдържат тези вещества
  • продукти със съдържание на полиоли (вид алкохоли, чиято употреба придава сладък вкус на някои храни). Налични са и в следните зеленчуци и плодове – гъби, сливи, праскови, карфиол.
  • продукти, които съдържат лактоза – прясно краве или козе мляко
  • храни, съдържащи фруктоза – мед, редица плодове като грозде, круши, сухи стафиди, фурми, пресни ябълки

Храните, които са подходящи за консумация при синдрома на раздразненото дебело черво са:

  • плодовете с много ниско съдържание на фруктоза – червени боровинки, лайм, лимон, ягоди, ананас, банан папая и др
  • месо – агнешко, пилешко, телешко, свинко
  • зеленчуци – тиквички, краставици, марули, тиква, ряпа, домати, спанак
  • риба и морски дарове – риба тон, сьомга, пъстърва, раци, стриди, скариди
  • Млечни продукти без съдържание на лактоза – различни видове сирена като пармезан, бри, фета и др., както и кисело мляко. В киселото мляко се съдържат полезни за чревната микрофлора “добри” бактерии, които повлияват благоприятно синдрома на раздразненото дебело черво, укрепвайки чревната лигавица и успокоявайки чревните смущения. Пример за такива са бактериите от вида Лактобацилус булгарикус. Освен в киселото мляко, високи количества от тях, съчетани с мощен имуностимулатор – бета глюкан, се съдържат в природния продукт Имунобор Биотик на фирма Борола. Благодарение на взаимнодопълващия се ефект на двете си съставки Имунобор Биотик възстановява доброто състояние на чревната лигавица, засилва имунната й защита на локално ниво и нормализира чревната функция и микрофлора. Всичко това спомага за ефективното преодоляване на синдрома на раздразненото дебело черво.

borola

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.