Слаба имунна система и стрес. Има ли връзка?

Имунитетът представлява сложна система, която включва различни съставни компоненти като клетки, тъкани и органи, които защитават всеки човек от заразяване с бактерии, вируси и други микроорганизми. Когато е отслабена, имунната система загубва голяма част от способността си да ни предпазва. Това може да стане под въздействието на много и различни фактори от външната среда, както и вследствие на определени процеси, които протичат в организма.
Стресът е едно от основните негативни последствия за организма, които водят до слаба имунна система. Учени и изследователи години наред изследват за наличието на подобна взаимовръзка.

Стрес и слаба имунна система – каква е връзката между тях?

Начинът, по който негативните емоции и стресът се отразяват на организма и на имунната система е сложен и многократно анализиран в научните среди. Учени и изследователи са стигнали до извода, че стресът стимулира производството на стероидния хормон кортизол. Когато премине в кръвообращението, той действа по много и различни начини на човешкото тяло. Мозъкът го приема като заплаха и освобождаването му в организма потиска други важни функции до преминаване на стресовата ситуация. Така реагира организмът при непредвидена внезапна стресова ситуация.

Под въздействие на кортизола имунната система също получава сигнали да забави и отслаби своето действие. Начинът, по който хроничният стрес въздейства на тялото и на имунната система, е да я поддържа на по-слаби „обороти“ от обикновено за дълъг период от време, което прави човек по-податлив на инфекции и заболявания. Т.е колкото по-продължително е негативното въздействие на стреса, толкова повече отслабва имунната система.

Отслабената имунна система вследствие на стрес влияе особено негативно на храносмилателната система, мозъчните функции, благосъстоянието на кожата, сърдечното здраве и способността ни да се предпазваме от респираторни инфекции.

Какво е необходимо да се предприеме при слаба имунна система вследствие на стрес?

Психическото претоварване влияе негативно в много и различни аспекти на човешкия организъм. Имунната система обаче е един от основните „потърпевши“ вследствие на хроничния стрес. Намаляването на нивата на стрес в ежедневието е сред най-сигурните методи за възстановяване на нормалните способности на имунната система. Укрепването на имунната система при повишени нива на стрес може да се ускори чрез прием на качествени имуностимулатори. Такива са серията продукти от фамилия Имунобор.

Най-подходящият продукт при срив в имунната система вследствие на стрес е Имунобор/Imunobor®. Съдържащите се в него природни екстракти от Котешки нокът, По деарко, Мака и Мате действат изключително благоприятно за активиране на имунната защита и укрепване на общия имунитет. Едно от най-големите предимства на продукта е неговият природен произход, което означава, че може да се приема продължително време без да се наблюдават странични негативни ефекти.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar