Имунна система – как да я засилим през зимата?

Какво се случва с имунната система през зимата?

Знаем, че през най-студения сезон от годината е по-трудно да си набавим необходимите за поддържане на правилното функциониране на имунната система витамини и минерали, съдържащи се в повечето пролетни и летни плодове и зеленчуци. Освен това късите дни ни лишават от голямо количество дневна светлина, което влошава настроението, води до депресии и прекомерен стрес. Сами разбирате, че в тези случаи имунната система отново “страда”. Основното последствие от това е, че ставаме много по-податливи на дебнещите ни през този сезон вируси, заразяването с които може дълго време да ни “изведе от строя” особено, ако страдаме от съпътстващо хронично заболяване.

Можем ли въпреки всичко да засилим имунната си сиистема и да станем по-устойчиви на така характерните за зимата грип, настинки и т.н.?

Да. Един от най-лесните, ефективни и “вкусни” начини за това е чрез прием на определени храни, които имат силно изразен стимулиращ ефект върху имунната система. Кои са те?

Чесън

Той съдържа алицин. Това е вещество, което повишава способността на имунната система да неутрализира бактериите и вирусите.

Лук

Много хора избягват този зеленчук заради неприятния аромат, който оставя в устата, но истината е, че той е изключително полезен за имунната система. Лукът съдържа веществото кверцетин, което я подпомага в борбата с вирусните и бактериалните инфекции. Освен, че притежава благоприятен ефект върху имунната система, лукът намалява подуването на корема, подобрява храносмилането и подпомага детоксикирането на организма, понижава лошия холестерол.

Стриди

Те са изключително богати на цинк. Цинкът подпомага имунната система като стимулира производството на белите кръвни клетки от костния мозък. В случай, че не обичате стриди можете да снабдите организма си с цинк като консумирате други храни, в които той се съдържа. Това са тиквените семки, сусам, месо, фасул, пълнозърнести продукти (хляб, паста).

Броколи

Зеленият зеленчук съдържа богата гама от витамини, осигуряващи поддържането на здрава имунна система – А, С, Е и бета каротин. Добре е броколите да се консумират бланширани или сурови.
В случай, че искате да засилите действието на изброените храни през зимата е добре да съчетаете техния прием с този на мощния стимулатор на имунната система – Имунобор Бета глюкан. Активната му съставка – бета глюкан е единствения имуностимулатор от природен произход с научно доказан и ясен механизъм на действие. Имунобор Бета глюкан се прилага за подпомагане на функцията на имунната система при хора, склонни към чести вирусни, гъбични и бактериални инфекции. Подходящ и безопасен е за употреба и при деца над 1 година.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar