Какви са научните данни относно действието на пробиотиците?

Съществуват много изследвания, доказващи, че пробиотиците представляват естествено средство за предоляване на редица проблеми от здравословен характер в детска възраст.
Италианско проучване, проведено през 2010 г. доказва, че пробиотиците могат да помогнат за предотвратяване на хроничния запек при бебетата.

Специалистите разделят 44 деца, страдащи от него на 2 групи. На първата от тях било давано неактивно плацебо, а на втората – пробиотици, примесени с няколко капки рибено масло. След осем седмици, при втората група се наблюдавало значително подобряване на състоянието – броят на изхожданията, от по-малко от 3 на седмица, се увеличили на 5. Според изводите, направени от учените, пробиотиците могат да бъдат причислени към средствата за ефективно лечение на хроничния запек.
Запекът обаче далеч не е единственото здравословно неразположение, което може да бъде повлияно благоприятно от пробиотиците.

Друго проучване, проведено от италиански специалисти сочи, че пробиотиците могат да се прилагат и при болки в корема в детска възраст. На 141 деца бил даван пробиотик, вследствие на който броя на стомашно – чревните оплаквания от 4 пъти седмично се намалили до 1 път.

Друго предимство от прилагането на пробиотици в тези случаи било, че коремната болка отслабнала.
Проведено в Китай проучване пък сочи, че приложението на пробиотици при децата води до намаляване на количеството антибиотици, употребявано за лечение на грип и настинки.

Друг положителен ефект от пробиотиците бил, че децата по-бързо се възстановявали от двете заболявания и са отсъствали много по-малко от училище в сравнение с тези, които не са ги приемали. 62% от децата страдали по-малко от кашлица, а 59% се оплаквали в много по-малка степен от течащ нос.

Броят на пробиотиците, чието действие е добре проучено и доказано е сравнително малък. Един от тях е Лактобацилус булгарикус. Високи количества от него в комбинация с мощен имуностимулатор се съдържат в природния продукт Имунобор Биотик. Приемът на природния продукт нормализира чревната микрофлора и укрепва имунната система. Оказва положителен ефект при диарии, дисбактериоза, антибиотична терапия и алергична нагласа.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar