Кои са подходящите природни екстракти при „имунен срив”?

Природните екстракти за имунен срив трябва да отговарят на следните изисквания:

  • Да повишават броя и активността на имунните клетки
  • Да преодоляват действието на възпалителния фактор
  • Да повишават секреторния имуноглобулин А и локалния имунитет
  • Да потискат активирането на „дремещи” вирусни и гъбични инфекции
  • Да предотвратяват обострянето на хронични заболявания

Тези цели успешно се обслужват от комбинация между екстрактите Котешки нокът и По Дарко. Котешкият нокът е гигантска лиана от района около басейна на река Амазонка. Поради специфичния вид на неговите листни израстъци, местното население го оприличава на котешки нокът и оттам в литературата добива популярност това наименование – cat’s claw.

В медицинската литература за същото растение се използва наименованието uncaria tomentosa. Над 2000 години се използва от индианските племена в Южна Америка за лечение на болка в костите, трудно зарастващи рани, ревматични и стомашни заболявания, и други. Съвременният фитохимичен анализ и фармакологичен скрининг разкриват истинския потенциал на това екзотично растение. Използва се кората.

Най-голям интерес засега представляват алкалоидите от групата на оксидола и сапониновите гликозиди, за които са докладвани противовъзпалителни и имуностимулиращи ефекти. Растението съдържа още и антиоксиданти – танини, катехини и проантоцианидини, както и стероли, които също демонстрират значителна противовъзпалителна активност. Имуностимулиращите свойства са достатъчно добре изучени, за да се достигне до разработването на продукти, каквито се предлагат в много страни по света и у нас.

Котешкият нокът има следното действие:

  • Повишава броя и активността на имунните клетки на неспецифичния и специфичния имунитет. Осигурява защита срещу бактериални, вирусни и гъбични инфекции.
  • Има противовъзпалително действие (Регулира TNFα)
  • Особено добро решение за имунопрофилактика при хронични заболявания
  • Действа и общо тонизиращо

По Д’Арко е билката наречена на едноименната планина – По Д`Арко и датира още от времето на Инките и Индианците населяващи районите на Централна и Южна Америка – Бразилия, Аржентина, Боливия, Парагвай, Перу. Оттогава датира и изполването и за медицнски цели. По Д`Арко представлява вечнозелено, тропическо дърво, високо до 30 метра с лилави, приличащи на розички съцветия, срещано често и като декорация в американските дворове. Нарича се още ,,мравчено дърво”(балдахиново). Вирее високо в Андите.

В древността се изполвало и за направа на ловни лъкове (олицетворяващи сила и мощ). В днешно време в световен мащаб се ценят уникалните му медицински качества. Използва се вътрешната кора на дървото в сух вид, като най-наситена на ценната активна съставка – лапахол. По Д’Арко подпомага котешкия нокът по отношение на имунната система. Широко ценени са качествата му като антибактериален агент, антивирусно и противогъбично, особено срещу кандида и предизвикваната от нея кандидоза. Трябва да признаем, че още в миналото са изполвали По Д`Арко за овладяване на настинки, грипни заболявания, гъбични инфекции. В Перу се е използвало и като средство за овладяване и лечение на диабет.

По Д’Арко обаче има и допълнителни ефекти по отношение на „имунния срив” – възстанновяване на важни за организма нутриенти и антиоксиданти. Той съдържа коензим Q10, алкалоиди, стероидни сапонини, ключови витамини и минерали, антитумурни агенти, ксилодин, антиоксиданти, кверцетин, бета-лапахон и др. От тези съставки дори само да разгледаме „кверцетина”ще обърнем внимание на неговата способност да укрепва клетъчните стени и да регулира хистамина в човешкия организъм, което пък от своя страна е от първостепенно значение за дейността на имунната система.

Той е мощно противовъзпалително средство, което успешно защитава белите дробове, предпазва от отоци лигавиците на дихателните пътища и насълзяване на очите, което се получава например при контакт с полен. Двата екстракта се комбинират успешно като когато са в комбинация, те взаимно усилват ефектите си. За максимален ефект обаче е необходимо и възстановяване на есенциални за организма вещества – витамини, минерали, микроелементи и др.

borola

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.