Мака и Мате при „имунен срив”

Освен природните екстракти от растенията котешки нокът и по д’арко можем да добавим още мака и мате. Защо?
Мака е т.нар. суперхрана

Растението мака произхожда от Перу, Южна Америка и расте на надморска височина 4015 м, а историята на култивирането му датира от времето преди инките – 1600 г.пр.н.е. За медицински цели се използва се екстракт от корените на растението.

Мака се счита за суперхрана, тъй като е здравословен тоник, богат на протеини, витамини, въглехидрати, липиди, минерали и др, например:

  • 1) Съдържа 9-те есенциални амино-киселини, на които се дължат профилактичните и лечебните свойства на мака

За възрастния човек незаменими са 8 аминокиселини: валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, треонин, триптофан и фенилаланин; за децата незаменими се являват също аргининът и хистидинът. Аминокиселините са химически единици или „градивни блокове“ изграждащи белтъчините. От аминокиселините зависи правилното действие на витамините и минералите. Докато в организма не присъства необходимата аминокиселина, абсорбираните и асимилирани от тялото витамини и минерали не са ефикасни.

  • 2) Мака съдържа още 31 минерала, сред които: фосфор, магнезий, калий, желязо, манган, мед, цинк, алуминий;

Ако е лишен от необходимите минерали, организмът ни не може цялостно да абсорбира хранителните вещества и да елиминира отпадъците. Затова в стремежа си към естествено здраве е необходимо да приемаме минерали.

  • 3) Витамините от група B – B1, B2 (рибофлавин), B9 (фолиева киселина), B12 и витамин C. Те са специфични органични, жизнено необходими за човека вещества.

Оказват действие върху редица жизнени процеси – растеж, развитие, обмяна на веществата и физиологичното състояние на организма. Освен това те повишават имунната устойчивост, стимулират образуването на кръвни клетки и функционирането на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция, повлияват възбудителните и задържащите процеси в централната нервна система и др. Необходими са за правилното усвояване на основните хранителни вещества и химичната активност на ензимите.

  • 4) Концентрацията на калций в Мака е по-голяма от тази в млякото!

Мате

Мате е важна съставка, защото има тонизиращо действие, подобрява храносмилането и функциите на черния дроб, според някои учени напитката има и имуностимулиращо действие. Мате се препоръчва като средство за стимулиране на настроението и активността. Няма странични ефекти. При „имунен срив” това са търсени ефекти!

Мате е традиционна южноамериканска напитка. Най-разпространена е в Аржентина, Уругвай, Парагвай, Бразилия, Чили, Сирия и Ливан. Приготвя се от изсушени листа на растението Yerba Mate. Листата се запарват в гореща вода.
Консумира се в специален съд

imunobor3003153Мате се пие с метална сламка (тръбичка) от куха кратуна. Сламката се нарича „bombilla“ в някои латиноамерикански страни, „bomba“ в Португалия, както и „bombija“ и традиционно се изработва от сребро. Съвременните сламки обикновено са изработени от алпака, неръждаема стомана, или от кухи тръстикови стебла. Освен от кратуна, наричана също мате или калабас, мате се пие в съдове изработени от сребро, животински рога (гуампа), порцелан, стъкло или дърво. Листата остават в съда през цялото време, без да се прецеждат, като напитката се пие с помощта на сламката, завършваща в долния си край с цедка.

Мате има горчив вкус (по-малко горчив от този на зеления чай), с лекота по състава на витамини и минерали материал е сравним с чая.
Мака и мате в комбинация се съдържат в Имунобормощен имуностимулатор за възрастни. Комбинациите от взаимно-потенциращи се екстракти, след тежкия есенно-зимен период, звучи оптимистично! Имунобор успешно възстановява организма от имунния срив и възвръща неговата жизненост

borola

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.