Наистина ли имунната система е по-силна след боледуване?

В предходен материал отбелязахме, че преболедуването и изграденият имунитет не гарантират, че скоро след излекуване няма да се разболеете отново. Нашата имунна система е изключително синхронизиран механизъм, който обаче води борба с голямо разнообразие от врагове. Справянето с един враг държи имунната система на щрек за нов сблъсък с него, но не може да гарантира, че други болестотворни агенти ще бъдат отблъснати със същия успех.

Основните врагове на имунната ни система са вирусите и бактериите. Именно разликите в начина, по който имунната система се бори с тях е причина справянето с единия враг да я прави по-податлива на другия. Това е основната причина да страдаме от т.нар. вторични инфекции.

Вируси и бактерии – разлики в реакцията на имунната система след среща с тях

Преболедуването от вирусна инфекция гарантира ефективна защита от ново вирусно заболяване, но не и от бактериално. Преболедуването от бактериална инфекция обаче осигурява временна защита основно срещу същия вид бактерии, но не и от други бактериални или вирусни щамове. Защо става така?

При боледуване от вирусна инфекия нашата имунна система произвежда интерферон. Наименованието на тази група имунни компоненти произлиза от английски и показва способността на интерфероните да блокират навлизането на вирусните частици в клетките и размножаването им в тях. Интерфероните имат широк спектър на действие спрамо отделните типове вируси. Техните нива в кръвта остават високи няколко седмици след преболедуване. За този период нашата имунна система успешно преборва вирусните частици при среща с тях и не се стига до инфекция.

Преболедуването от бактериална инфекция обаче значително отслабва не само имунната система, но и организма като цяло. Изграждаме имунитет срещу конкретният бактериален причинител, но ресурсите на организма се изчерпват бързо. Във времето, в което те се възстановяват сме податливи както на друг тип бактериална инфекция, така и на вирусна.

Това е причината хората, които не поддържат допълнително своята имунна система да са податливи на често боледуване. В най-голяма сила това важи за бебетата и децата в училищна възраст. На укрепналата им имунна система има нужда от целогодишно подпомагане, а настъпването на есента е точното време да се предприемат първи стъпки.

За успешно укрепване на детската имунна система

Качествено подсилване на имунната система при всички бебета и деца предлага серия продукти Имунобор Кидс. В състава им са включени изцяло природни съставки.
Имунобор Кидс сироп/Imunobor® Kids syrup е лесен за прием от най-малките, които трудно приемат капсулни форми. Имунобор Кидс растителни капсули/Imunobor® Kids VGcaps се прилага при деца в училищна възраст. И двата продукта са подходящи за целогодишен прием за защита на малчуганите от вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

Ybilei_20-god_Borola_130

borola

Може да харесате

Коментари

avatar