Настинка – причини и правилен подход на лечение

Настинката е най-често срещаното инфекциозно заболяване в световен мащаб. Протича с възпаление на горните дихателни пътища и обикновено симптомите отшумяват за период от 7 до 14 дни. Заболеваемостта бележи пик през студените месеци, а потърпевши в еднаква степен са и децата, и възрастните. Кои са водещите причини и ефективните начини за лечение ще разберете в настоящата статия.

Причинители на настинката

Клиничната практика показва, че вирусите стоят в основата на 95% от случаите на възпаление на горния дихателен тракт. Микроскопичните респираторни патогени, които инфектират клетките в организма са повече от 200. Поради това ще обърнем внимание само на основните „виновници“:

  • Риновируси – причиняват над 50% от настинките.
  • Коронавируси – щамовете предизвикват различно по сила клинично проявление на заболяването – от обикновена вирусна инфекция през ларинготрахеит до тежък остър респираторен синдром (SARS).
  • Параинфлуенца – този РНК-вирус е подобен на грипния и най-често поразява децата. Характеризира се със силна кашлица и затруднено дишане.
  • Респираторно-синцитиален вирус – основна причина за настинка при най-малките; възпалението бързо прераства в пневмония поради неукрепналата имунна система на кърмачетата и децата.
  • Аденовируси – отговорни са най-вече за пролетните настинки, тъй като са активни при +4˚С. Причиняват фарингоконюнктивална треска при хора, които носят контактни лещи и посещават често обществени басейни.

Основна грешка при лечение на настинка

Болшинството от хората опитват да преборят първите признаци на настинката с домашни средства като вдишване на влажен въздух (инхалация), впръскване на физиологичен разтвор в носа и др. Ако болките в гърлото, хремата и кашлицата не отшумят обаче те инстинктивно посягат към антибиотиците. Едва ли биха го сторили, ако знаеха, че те са ефективни единствено при бактериални инфекции, а не при вирусни, каквато е настинката. Друга основателна причина да не се спрат на него е фактът, че безразборният му прием намалява естествената имунната защита на организма и увеличава риска от развитие на антибиотична резистентност (появява на бактерии, устойчиви към антибиотици).

Правилният подход при лечение на настинка

Специалистите напомнят, че няма официално одобрени лекарства, които да предотвратяват и лекуват настинката. Симптомите обаче успешно могат да се овладеят с помощта висококачествените природни продукти от фамилия Имунобор. Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ сироп и капсули се препоръчва от водещи педиатри при първи симптоми на грип и настинка при бебета и деца в училищна възраст. Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho е предназначен специално за възрастни.

borola

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.