Настинка – причини и правилен подход на лечение

Настинката е най-често срещаното инфекциозно заболяване в световен мащаб. Протича с възпаление на горните дихателни пътища и обикновено симптомите отшумяват за период от 7 до 14 дни. Заболеваемостта бележи пик през студените месеци, а потърпевши в еднаква степен са и децата, и възрастните. Кои са водещите причини и ефективните начини за лечение ще разберете в настоящата статия.

Причинители на настинката

Клиничната практика показва, че вирусите стоят в основата на 95% от случаите на възпаление на горния дихателен тракт. Микроскопичните респираторни патогени, които инфектират клетките в организма са повече от 200. Поради това ще обърнем внимание само на основните „виновници“:

  • Риновируси – причиняват над 50% от настинките.
  • Коронавируси – щамовете предизвикват различно по сила клинично проявление на заболяването – от обикновена вирусна инфекция през ларинготрахеит до тежък остър респираторен синдром (SARS).
  • Параинфлуенца – този РНК-вирус е подобен на грипния и най-често поразява децата. Характеризира се със силна кашлица и затруднено дишане.
  • Респираторно-синцитиален вирус – основна причина за настинка при най-малките; възпалението бързо прераства в пневмония поради неукрепналата имунна система на кърмачетата и децата.
  • Аденовируси – отговорни са най-вече за пролетните настинки, тъй като са активни при +4˚С. Причиняват фарингоконюнктивална треска при хора, които носят контактни лещи и посещават често обществени басейни.

Основна грешка при лечение на настинка

Болшинството от хората опитват да преборят първите признаци на настинката с домашни средства като вдишване на влажен въздух (инхалация), впръскване на физиологичен разтвор в носа и др. Ако болките в гърлото, хремата и кашлицата не отшумят обаче те инстинктивно посягат към антибиотиците. Едва ли биха го сторили, ако знаеха, че те са ефективни единствено при бактериални инфекции, а не при вирусни, каквато е настинката. Друга основателна причина да не се спрат на него е фактът, че безразборният му прием намалява естествената имунната защита на организма и увеличава риска от развитие на антибиотична резистентност (появява на бактерии, устойчиви към антибиотици).

Правилният подход при лечение на настинка

Специалистите напомнят, че няма официално одобрени лекарства, които да предотвратяват и лекуват настинката. Симптомите обаче успешно могат да се овладеят с помощта висококачествените природни продукти от фамилия Имунобор. Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ сироп и капсули се препоръчва от водещи педиатри при първи симптоми на грип и настинка при бебета и деца в училищна възраст. Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho е предназначен специално за възрастни.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar