Пролетна умора – посрещнете я подготвени

Знаете ли, че дори грипът през зимата не взима толкова много “жертви”, колкото т.нар. пролетна умора? Макар и да не представлява заболяване, пролетната умора може да изтощи организма ни също толкова силно. Затова срещу нея трябва да действаме с мощни и навременни мерки. Краят на зимата е точният момент да ги предприемем.

Настъпването на пролетта с удължаването на деня и повишените енергийни нужди на организма изисква той много бързо да излезе от характерното за зимата по-латентно състояние. В много случаи това силно стресира организма, а пролетната умора се появява като реакция именно към този стрес. Специалистите определят появата на пролетна умора като цената, която тялото ни заплаща за бързото си приспособяване към промените в заобикалящата среда. Тя е съпроводена от редица психо-емоционални и физически симптоми. В настоящата публикация ще посочим именно най-честите оплаквания при пролетна умора и доказано ефективни средства за нейната превенция и овладяване.

Пролетна умора – характерни прояви

Най-често срещаните и насочващи към пролетна умора симптоми са:

  • отслабване на апетита
  • проблеми със съня, най-вече трудно заспиване. Състоянието се обяснява с удължаването на деня и по-късното стъмване през пролетта. Това променя циркадния ритъм на тялото ни и отлага за по-късните часове секрецията на хормона на съня мелатонин. Затова и започваме да заспиваме по-късно нощем
  • повишена тревожност
  • зачестяване на главоболията
  • отслабване на мотивацията и поява на апатия
  • отпадналост и сънливост

Важно е да се отбележи, че невинаги са налице всички тези симптоми. Кои точно оплаквания ще се появят и с каква тежест ще бъдат, зависи от общото състояние на организма. Огромно влияние за това дали ще страдаме от пролетна умора или ще я избегнем има имунната система и тонусът на тялото ни.

Пролетна умора – профилактика и справяне с проблема

За бързо преодоляване на пролетната умора трябва да разчитаме на:

  • повече време на открито за синтезиране на високи дози витамин Д
  • рационална диета с консумация на повече пресни плодове и зеленчуци
  • подсилване на имунитета и жизнения тонус

Въпреки че пролетната умора не се разглежда като заболяване, познаването на симптомите и на методите за бързо овладяване на пролетна умора може да ни помогне да се приспособим към променящите се условия на заобикалящата ни среда в края на зимата. За максимално скъсяване на адаптивния период и за по-бързо превъзмогване на симптомите можем да разчитаме на имуностимулаторите от фамилия Имунобор.

Имунобор Кидс/Imunobor® Kids сироп и капсули са висококачествени средства за стимулиране на имунитета и повишаване тонуса на организма при бебета и деца. Това ги превръща в идеално допълнение към методите за профилактика и овладяване на пролетна умора в детска възраст.

Имунобор/Imunobor® е препоръчителното средство за борба с пролетната умора при възрастни. Мощната комбинация от природни съставки в Имунобор действа общоукрепващо и тонизиращо, покривайки основните нужди на организма ни в края на зимата.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar