Симптомите на грип – по-тежки при мъжете!

Често представителите на силния пол са укорявани от половинките си, че преувеличават симптомите на грип, когато попаднат в клопката на инфекциозното заболяване. Скорошно проучване, публикувано в специализираното медицинско списание BMJ обаче доказа, че са обвинявани неправомерно, тъй като признаците при тях действително са по-силно изразени.

Защо проявите на грип са по-тежки при мъжете, отколкото при жените?

„По правило силната половина на човечеството е по-уязвима към респираторни инфекции в сравнение с жените. Причината за неблагоприятната тенденция се крие в генетично заложената им по-слаба имунна система. Хипотезата, че различната тежест на симптомите на грип при двата пола се дължи на генетични фактори, ме подтикна да реализирам проучването“, разкрива д-р Кайл Сю, клиничен асистент в Катедрата по семейна медицина в Мемориалния университет в Сейнт Джойс, Нюфаундленд, Канада и автор на изследването. След усилена лабораторна работа той действително успява да приведе солидни аргументи в подкрепа на своята теза. Един от най-силните му доводи е, че имунният отговор при жените при поставяне на ваксина е много по-силен от този при мъжете. „Установих, че въвеждането на микробни антигени в тялото на дамите предизвиква повече локални и системни реакции, отколкото при мъжете. С това е свързана и по-високата възприемчивост на дамите към ваксините“, разяснява д-р Сю. В процеса на работа той стига още до заключението, че смъртността вследствие на грип при представителите на силния пол е доста по-висока, отколкото при жените. Изводите, до които достига, му дават основание да заяви със сигурност, че мъжете буквално и преносно страдат повече от грип вследствие на по-слабата си имунна система. Вероятната причина за намалените защитни сили на мъжкия организъм, респективно по-тежкото прекарване на болестта, той търси в действието на основния мъжки полов хормон.

„Тестостеронът е възприеман като синоним на мъжественост, тъй като отговорен за голяма част от качествата, присъщи на мъжете. Силата, мощта и издръжливостта обаче си имат своята цена. Мъжете плащат за тях с намалената ефективност на своята вродена имунна система. И ако тестостеронът при мъжете може да се определи като своеобразен имуносупресор, то естрадиолът, който се произвежда основно от фоликулите на яйчниците, действа като истински имуностимулатор при жените. Говорейки за силна имунна система, дамите определено вземат надмощие над господата и няма да е пресилено, ако ги определим като по силния пол по отношение на този показател“, споделя д-р Сю.

Как да се намали тежестта и продължителността на грип при мъжете?

По-слабата вродена имунна система на мъжете ги прави по-уязвими и податливи към грип и редица вирусни инфекции. За да намалят риска за здравето си, те трябва да заложат на високоефективни имуностимулатори. Имунобор Протект/Imunobor® Protect, най-новият продукт от фамилия Имунобор, е удачен избор при склонност към често боледуване. Неговият общоукрепващ и тонизиращ ефект се дължи на уникалната комбинация от високопречистен микронизиран бета глюкан с висока чистота 93%, активна форма на витамин С и стандартизиран екстракт от плодовете на Роза канина със съдържание на натурален витамин С. Мощните активни съставки с допълващо се действие активират имунни клетки и осигуряват цялостна защита на организма не само срещу вирусите, причинители на грип, но и срещу бактерии и гъбички. Благодарение на иновативната технологична форма – таблетки за смучене с приятен ягодов вкус, Имунобор Протект има и локално противовъзпалително действие в устната кухина.

При първи прояви на грип специалистите горещо препоръчват приема на Гриполек/Gripolek®. Патентованият лесно усвоим витамин С (Ester-C) и цитрусовите биофлавоноиди във всяка негова капсула укрепват имунната система и спомагат на организма бързо да се справи с инфекциозното заболяване.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar