Срещу настинка при бебета през пролетта – полезни съвети

Клиничната практика сочи, че в периода между есента и пролетта бебетата попадат в плен на коварната настинка около осем пъти. Коя е причината за честото боледуване и как по естествен начин родителите да опазят здравето на своите невръстни наследници през настоящия преходен сезон?

Защо най-малките страдат толкова често от настинка през пролетта?

С възраждането на природата за нов живот вирусите, причинители на настинка, се активират с нова сила. Подходящи условия за върлуването им създават капризите на времето, характерни за този период на годината. Вирусите се възползват от рязката смяна на температурата, към която не се е адаптирал организмът на малчуганите, за да нанесат своя удар. Правят го безпрепятствено, тъй като имунната система на мъника все още е неукрепнала и не разполага с нужните ресурси, за да им се противопостави. Веднъж проникнали в организма патогенните микроорганизми започват да се размножават. След около 10 часа постепенно започват да се проявяват характерните симптоми на настинка като повишена температура, липса на апетит и запушен нос. Овладяването им е трудно, тъй като средствата, които могат да се приложат са малко. До настинката обаче няма да се стигне, ако още с настъпването на пролетта родителите съблюдават следните изпитани правила за превенция:

Подходящо облекло

Само в един пролетен ден могат да се сменят и четирите годишни времена. Ето защо майките трябва да си изградят навик, когато извеждат своето дете на разходка, да вземат допълнителни дрехи за топло и студено време. В случай че няма къде да ги поместят, могат да приложат принципа на многослойното обличане, който позволява да се прибавят или да се премахват облекла в зависимост от температурата навън.

Повече витамин С

Витамин C укрепва защитните сили на най-малките и ги прави по-малко податливи към настинка. Поради това родителите трябва да се погрижат в детското меню да присъстват повече източници на това незаменимо вещество. Такива са лимонът, мандарината, портокалът и кивито. Важно условие е цитрусите да се дават след 12-я месец на бебето, поради високият риск от алергия, който крият.

Редовно проветряване

Системното проветряване на стаята на бебето е от първостепенна важност, за да се прогонят надалече потенциалните причинители на настинка. Колкото по-често и продължително нахлува свеж въздух в помещението, толкова по-добре.

Природни средства засилване на имунитета

Педиатрите напомнят, че имуностимулацията е най-надеждният начин за предпазване на бебето от настинка през пролетта. За укрепване на детската имунната система е уместна употребата на висококачествени и щадящи здравето продукти. Имунобор Кидс Сироп/Imunobor® Kids Syrop е специално създаден за подсилване на неукрепналия имунитет на най-малките. Една чаена лъжичка от него съдържа оптимално количество високопречистен Бета глюкан, чиято ефикасност е повишена до 93% чрез микронизация. Този природен полизахарид оправдава славата си на единствения имуностимулатор с доказан механизъм на действие като мощно стимулира производството на имунни тела, засилва активността на имунните клетки и усилва способността им да убиват патогените. Имунобор Кидс Сироп има приятен вкус на диви ягоди и удобен прием, съобразен с нуждите на мъниците. Освен това не предизвика нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar