Цистит при мъже – рядък, но коварен. Кой е застрашен?

Циститът е най-разпространената форма на уринарна инфекция, която протича с възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Поради специфичните анатомични особености и по-дългата им уретра мъжете страдат от цистит много по-рядко в сравнение с жените. Чисто статистически цистит при мъже в млада възраст се развива изключително рядко. За възрастовата група над 50 години обаче рискът от възпаление на лигавицата на пикочния мехур е по-висок. Именно това е най-рисковата група за развитие на цистит при мъжете. Болшинството от страдащите от цистит мъже са над 50-годишна възраст.

Ще посочим основните причини за развитие на цистит при мъже и някои по-важни особености на това специфично състояние. За максимална информираност на представителите на силния пол в следваща публикация ще разгледаме типичните симптоми и методите за лечение на цистит. Запознаването с особеностите на цистита е важно за всички мъже, тъй като възпалението на пикочния мехур при тях може да доведе до по-сериозни усложнения, отколкото при жените.

Цистит при мъже – причини

Цистит се развива вследствие колонизирането лигавицата на пикочния мехур с бактерии, най-често от вида Ешерихия коли (E.coli). Малки количества от тях населяват храносмилателния тракт и при определени условия може да се пренесат към пикочните пътища от външната среда. Това е основна причина за развитие на цистит при жените, при които бактериите бързо мигрират през късата уретра и навлизат в пикочния мехур. При мъжете обаче по-дългата уретра възпрепятства навлизането на E.coli бактериите към мехура. Затова причините за развитие на цистит при мъже са по-различни.

Най-честата причина за възпаление на пикочния мехур и развитие на цистит при мъже е задържането на урина в мехура. Колкото по-дълго стои там урината, толкова по-голям шанс имат бактериите в нея да се размножат и да колонизират лигавицата. Основният фактор, който може да доведе до задържане на урина при мъжете е уголемяването на простатата. Това е естествено състояние, асоциирано с напредването на възрастта. Ето защо мъжете над 50-годишна възраст са май-рисковата група за развитие на уринарни инфекции.

Друга причина за поява на цистит при мъжете е диабетът. Високата кръвна захар подпомага размножаването на бактериите и разрастващите се техни колонии лесно заселват лигавицата на пикочния мехур.

Цистит при мъжете може да се развие като придружаващо състояние и при бъбречни проблеми, камъни по пикочните пътища и др.

Водещата причина за цистит при по-млади мъже е поставянето на катетър (катетеризация). Тази процедура крие риск от разраняване лигавицата на пикочните пътища и последващото й инфектиране, което може да се разпространи и към пикочния мехур.

Повишено внимание към цистита при мъжете

Посочените причини и особености на цистита при мъжете обясняват защо той често протича по-тежко и с по-сериозна симптоматика, отколкото при жените. Обяснението идва оттам, че при мъжете циститът често е асоцииран с други, в някои случаи сериозни здравословни проблеми. Това изисква всеки мъж, попадащ в рисковите групи за развитие на цистит да проследява състоянието си и да се консултира със специалист относно възможните превантивни мерки.

В следваща публикация ще посочим по кои симптоми мъжете могат да се ориентират за наличието на цистит. По-важното обаче е, че ще посочим и методите за терапия при възпаление на пикочния мехур, като ще представим данните за ролята на продуктите Имунобор Уро/Imunobor® Uro и Имунобор Уро Акут/Imunobor® Uro Akut за успешното лечение на хроничен и остър цистит при мъжете.

borola

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.