Язвен колит – причини, симптоми. Лечение на колит

Колит е инфекциозно заболяване, което протича с възпаление на лигавицата на дебелото черво. Описани са различни типове колит в зависимост от причините и симптомите, с които се проявяват. Общото между тях е фактът, че протичат с нарушение на баланса на полезните бактерии в дебелото черво (дисбактериоза). Най-често се среща т.нар. язвен колит. Заедно с болестта на Крон язвеният колит е сред най-разпространените форми на възпалително чревно заболяване. Болшинството от диагностицираните с язвен колит пациенти са млади хора около 30-годишна възраст.

Язвен колит – причини

Язвен колит се развива под влияние на различни фактори. Най-честите причини за поява на заболяването са:

  • автоимунни заболявания, при които имунната система атакува и унищожава полезните бактерии в чревната флора
  • заразяване със стомашно-чревни вируси (т.нар. ентеровируси)
  • продължително лечение с антибиотици
  • роля има и наследственият фактор

Полезните бактерии в дебелото черво подпомагат имунната система на организма, участвайки в т.нар. локален имунитет. Нарушаването баланса на чревната флора при колит води и до нарушения в дейността на имунната система. Този факт трябва да се има предвид при лечението на колит, като то трябва да се допълни със средства за засилване на локалния и общия имунитет.

Язвен колит – симптоми

Типичните за язвен колит симптоми включват:

  • коремни болки и силни спазми, особено след хранене
  • газове
  • диария
  • по-рядко – запек
  • отслабване на апетита
  • загуба на тегло

Язвеният колит протича с образуване на язвички по протежението на лигавицата на дебелото черво. Колкото по-голяма част от нея е засегната, толкова по-тежки и продължителни са симптомите.

Лечение на язвен колит

Основна цел при лечението на язвен колит е възстановяването на нормалното количество на полезните чревни бактерии (пробиотици). Комплексно решение в тази насока предлага природният продукт Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic. Той има изключително високо микробно число и всяка капсула осигурява достатъчно количество жизнеспособни пробиотици за бързо възстановяване на чревната флора. В допълнение към тях Имунобор Биотик съдържа и бета глюкан – природен имуностимулатор, който от една страна подхранва пробиотиците (т.е. действа като пребиотик), а от друга – стимулира локалния и общия имунитет. Това му действие ускорява справянето с възпалителните процеси в червата.

Комбиниран с придържането към рационална диета, приемът на Имунобор Биотик е сигурно решение за справяне с язвен колит и други форми на чревна инфекция.

borola

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.