Бактериално носителство – ето какво трябва да знаете

Ако ви е любопитно какво е „бактериално носителство“, тази статия е точно за вас! Не я пропускайте, защото вие и вашето дете може да сте застрашени от това състояние в една или друга степен.

Какво представлява бактериално носителство?

Бактериално носителство е състояние, при което определен вид бактерии присъстват в организма, без да са клинично изявени, т.е. не водят до заболяване. Наличието на това състояние е повод за притеснение преди всичко за хората с компрометирана имунна система. В резултат на намалената имунна защита, те не успяват да се противопоставят на атаките на болестотворните микроорганизми и развиват инфекция. Обикновено инфекцията е провокирана от:

  • Грам-положителни бактерии – стрептококи, стафилококи, пневмококи
  • Грам-отрицателни бактерии – Ешерихия коли, Протеус, Псевдомонас

Практиката показва, че потенциално опасните бактерии при хората с бактериално носителство обитават основно лигавицата на устата, гърлото и носа.

Как се диагностицира бактериално носителство?

Наличието на бактериално носителство може да се установи при рутинен профилактичен преглед. По правило обаче това се случва по време на микробиологично изследване. С негова помощ се идентифицират причинителите на различни инфекциозни заболявания. За целта се изследват телесни течности и секрети като носен, гърлен или очен секрет, кръв, урина и други биологични продукти.

Защо при бактериално носителство не бива да се прилагат антибиотици?

При установено бактериално носителство, когато бактериите не са клинично изявени, не е препоръчително да се прилагат антибиотици. При агресивен подход, а именно антибиотично лечение, съществува риск безсимптомното бактериално носителство да се превърне в симптоматично.

Коя е най-ефективната терапия при бактериално носителство?

Адекватната стратегия при бактериалното носителство включва:

  • Модулиране на имунитета с цел поддържане както на вродения, така и на адаптивния имунитет
  • Повишаване на локалната имунна защита с цел устойчивост на лигавиците в присъствието на бактерии
  • Елиминиране на потенциално опасните бактерии от организма

При така посочените изисквания е най-добре да се приемат имуностимулатори

Кои са най-ефективните имуностимулатори у нас за деца и възрастни с установено бактериално носителство?

Като най-подходящ природен екстракт при бактериално носителство в детската възраст се налага Бета глюканът. Този полизахарид е единственият природен имуностимулатор с ясен и доказан механизъм на действие. Той се съдържа в продуктите Имунобор Кидс Сироп/Imunobor® Kids Syrup и Имунобор Кидс Капсули/Imunobor® Kids VGcaps. Ето защо педиатрите горещо ги препоръчват при бактериално носителство у малките пациенти. И двата продукта са еднакво ефективни, като сиропната форма е предназначена за малчуганите под 8-годишна възраст, а капсулната – за деца в училищна възраст.

Специалистите обръщат специално внимание, че ефективността на Бета глюкана в Имунобор Кидс Сироп е повишена чрез микронизация

Именно поради това продуктът мощно стимулира активността на имунните клетки в тялото и способността им да убиват бактерии и други патогенни микроорганизми. Имунобор Кидс Сироп повишава локалната имунна защита на лигавиците на бронхиалната, чревната и пикочна система. Има и директен антимикробен ефект върху редица болестотворни агенти.

Действието на Бета глюкана в Имунобор Кидс капсули, пък е допълнено от Ехинацея. В резултат продуктът повишава броя и активността на клетките, които участват в имунната защита (макрофагите и клетки убийци). Активира хуморалния и клетъчния имунитет, респективно Т- и В имунните клетки – представители на адаптивния или вродения имунитет. Повишава резистентността на лигавиците, което е от особено значение при присъствието на патоген.

При бактериално носителство при възрастни се препоръчва Имунобор/Imunobor®

Имунобор представлява мощна комбинация от четири взаимодопълващи се природни екстракти – Котешки нокът, По деарко, Мака и Мате. Прецизно дозирани и пречистени до съвършенство, те действат в пълен синхрон. Резултатите от перфектното взаимодействие помежду им не закъсняват! Имунобор повишава броя и активността на белите кръвни телца, които участват в борбата с инфекциите. Регулира производството на цитокини, белтъчни молекули с имуномодулираща роля, които контролират възпалението. Активира хуморалния и клетъчния имунитет. Има директен антимикробен ефект.

Благодарение на комплексното си действие Имунобор подпомага интензивно организма при често боледуване, остри и хронични инфекции с различен причинител. Освен при бактериално носителство е подходящ и при хронична умора, силен стрес и имунен срив.

Приемани според предписаната схема Имунобор Кидс в сиропна и капсулна форма, и Имунобор са напълно безопасни. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба.

borola

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.