подсилване на имунната система
4.7
(2589)

През последните няколко години вероятно все повече хора се замислят за начини за подсилване на имунната система. Уникална, с изключително сложни механизми на действие, ние разчитаме на нея:

  • да брани организма, от болестотворни микроорганизми
  • да помага за излекуване на вече настъпили инфекции и наранявания
  • да осигурява правилно функциониране на всички органи и системи в тялото

Но какво може да се направи на практика, за да се поддържа имунната система в изправно състояние, за изпълняване на всички тези задачи? Как да разберем дали тя има нужда от подкрепа и дали има признаци, които показват функциониращ или не толкова добре изграден имунен отговор? Тази статия има за цел да даде яснота относно въпросите и да предложи практически насоки и добре изградени практики за подсилване на имунната система на човек.

В статията ще прочетете:

Тъй като имунната система влиза в контакт и непрекъснато се бори с различни патогени всеки ден, тя трябва да е подготвена. Ако обаче, не е в най-добрата си форма, тялото няма да може да функционира оптимално. Добрата новина е, че имунната система дава сигнали, когато идентифицира проблем.

В следващите редове ще разгледаме признаците, които издават, че имунната система има нужда от подсилване.

shop banner

Прекалено много стрес – изпитание за имунната система

Високите нива на стрес не са резултат от слаба имунна система, но често са причина за това. Когато тялото е подложено на стрес, то освобождава кортизол. Това е хормон, който сигнализира за реакция „борба или бягство“ в организма, което кара всички ресурси да бъдат пренасочени към области с висок приоритет, в ситуация на живот или смърт. Това са най-често сърцето, мускулите и белите дробове. Всичко това е прекрасно, когато става въпрос за животозастрашаваща ситуация, но ако кортизолът остане прекалено дълго в тялото, той може да отслаби храносмилателната и имунната система.

Чести настинки предполагат проблем с имунната система

Повечето възрастни хора боледуват от настинки 2 до 3 пъти на година, което е абсолютно нормално и обикновено организма се справя с тях за около седмица. На имунната система са й необходими 3 или 4 дни да формира имунен отговор и още няколко дни, за да го осъществи. Ако обаче разболяването от настинки се случва доста по-често или продължителността е по-дълга от нормалното, то това е ясен признак, че имунната ви система има нужда от подсилване.

Неподдържана чревна микрофлора – усложнение за имунната система

Когато една система в човешкия организъм е небалансирана, това може да предизвика ефекта на доминото, причинявайки проблеми в други области. А така се създава предпоставка за хронични здравословни усложнения. Това е особено вярно за червата и тяхното въздействие върху имунната система. Смята се, че 70-80% от имунната тъкан се намира в храносмилателната система. Червата са първата точка на излагане на патогени, които могат да причиняват заболяване. Поради тази причина в тях се намират безброй полезни бактерии, които се борят с инфекции и поддържат имунната система в изправност. Ако чревният микробиом е нездравословен, то често може да са на лице признаци като диария, газове или запек.

Балансирано хранене – основен метод за подсилване на имунната система

Здравословното и балансирано хранене е основата на правилното функциониране на тялото и доброто му благосъстояние. Когато към менюто са добавени достатъчно порции плодове и зеленчуци, имунната система се възползва от доставката на хранителните вещества. А това дава на организма възможност да се съпротивлява и защитава успешно от навлизащи патогени. В морковите, сладките картофи и червените чушки се съдържа витамин А. Той е известен със способността си да помага на зрението, но ефектите му върху имунната система са също толкова важни. В зеленчуци като броколи и зеле, и плодове като портокали, мандарини се съдържа друг много важен за тялото витамин, а именно витамин C.

Витамин C с много ползи в това число и за подсилване на имунната система

Витамин C, наричан още аскорбинова киселина изпълнява множество функции в организма. Една от тях е за поддържане и укрепване на имунната система. Неговото действие е свързано със стимулиране на образуване на бели кръвни клетки, които са отговорни за елиминиране на болестотворните микроорганизми. Той ускорява защитните реакции на организма и подпомага действието както на вродения, така и на придобития имунитет. По този начин се повишават защитните реакции на тялото. Витамин C спомага за локалната защита на лигавиците, в това число и дихателната система, които са основните входни врати за повечето вируси и бактерии в организма. Той има антиоксидантно действие и намалява нежелания оксидативен стрес. Дефицитът на витамин C прави организма податлив на инфекции, а инфекциите от своя страна водят до изчерпване на неговите нива. Тъй като нуждата от този витамин се увеличава по време на атака от нашественици е необходимо да се приема по-голямо количество от него, по време на боледуване и малко след това. Трябва да се има предвид, че дневната доза за мъже е 110 мг, а за жени – 95 мг дневно.

Увеличен прием на фибри за подсилване на имунната система

Фибрите са едни от най-пренебрегваните, но невероятно важни за поддържане доброто здраве на чревния микробиом. Проучвания показват, че включване в ежедневието на богата на фибри диета още в ранна детска възраст, може да помогне на имунната система да се бори по-ефективно с инфекциите през целия живот. Както разбрахме вече има връзка между поддържането на добрите бактерии в червата в норма със здравословното състояние на човек като цяло. Затова и има няколко лесни начина, които биха помогнали в това отношение. Един от методите за набавяне на фибри е чрез храната, с редовно консумиране на плодове – ябълки, малини, къпини, цитрусови плодове и зеленчуци – бамя, бобови кълнове, броколи, домати, зелен фасул и др. Друг страхотен начин за подпомагане здравето на червата е да се похапва повече кисело мляко, в което се съдържат голямо количество живи полезни бактерии. На пазара има и достатъчно пре- и пробиотици, които определено ще помогнат за поддържане на добра чревна микрофлора.

Ограничаване на вредните навици за подсилване на имунната система

Като един от най-вредните навици ще разгледаме прекомерната употреба на алкохол. Алкохолът засяга клетките в тялото и може да попречи на имунната функция, така че е най-добре да избягвате такъв тип напитки, ако се опитвате да останете здрави. Той нарушава целостта на имунните клетки и оказва негативно въздействие на ресничките в белите дробове, предназначени да изчистват патогените и други чужди частици от дихателните пътища. Освен това може да повлияе на здравето на червата, което, както вече знаем, е жизненоважно за имунната функция. Ако не можете изцяло да изключите алкохола от менюто си, то поне го ограничете максимално и се опитайте да избягвате напитки, които са подсладени.

Редовна физическа активност – най-доброто решение за здрав имунитет

Редовната физическа активност е с многобройни ползи за човешкия организъм, в това число и поддържане на здрава имунна система. Редовните упражнения могат да регулират начина на растеж и функциониране на клетките в тялото. Имунната система по същество се задейства и подсилва чрез спорт, така че вкарването му в дневната рутина може значително да намали риска от тежки разболявания. Освен това физическата дейност ускорява кръвообращението и поддържа лигавиците влажни. Ако сте настинали или болни обаче, не тренирайте, а оставете тялото да си почива активно.

Достатъчно количество сън за възстановяване на тялото и подсилване на имунната система

Ако ви се е случвало след няколко поредни нощи, в които не сте отпочинали добре да се събудите с течащ нос и неразположение в тялото, то това е свързано с функциите на имунната система. Когато човек е болен, организма му се нуждае от почивка, за да може имунните клетки да се борят, възпроизвеждат и да реагират правилно на съответния патоген. Затова и най-добре, за максимално възстановяване да имате минимум 7-8 часа сън на денонощие. Слушайте тялото си, то е вашето мерило за правилност и винаги ви казва какво да направите, за да излезете с минимални вреди от създала се ситуация.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 2589

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: