Што е имунитет
4.8
(3257)

Имунитет – същност

Имунитетът е устойчивост на орагнизма към физични, химични, биологични и други болестотворни фактори в обкръжаващата го среда. Осъществява чрез сложна система от защитни и приспособителни реакции, които осигуряват генетичната цялост и постоянството във вътрешната среда на организма, независимо от промените в околната среда. Имунната система има перфектна организация, в която участват различни структури – тимус, лимфни възли, далак, костен мозък, Т- и B-клетки, макрофаги и др. Всички елементи на имунната система работят в изключителен синхрон. Така се постига устойчивост на организма към външни фактори. Тази защитна способност бива естествена (вродена), с която всеки се ражда и придобита в процеса на жизнената дейност.

Вроден имунитет

Вроденият имунитет е бързата защитна система на организма, която започва да противодейства веднага след попадането на даден патоген. Тя включва комплекс от защитни механизми (клетки и молекули), чрез които се обезпечава възможността да се държи инфекцията под контрол, докато се активират факторите на придобития (адаптивния) имунен отговор.

Придобит имунитет

Придобитият имунитет е качествено нова форма на защита на организма, възникнала в процеса на еволюция като по-ефективна и усъвършенствана надстройка на вродения имунитет. При придобития имунитет се развива в много висока степен способността да се разпознават не просто попадналите или появили се в организма несвойствени за него структури (клетки, микроорганизми паразити и др.), а вече определени специфични части на всяка от тях или техните продукти.

shop banner

Локален имунитет

Локалният имунитет е от съществено значение за максималната защита на организма. В мнoгo cлyчaи локалната имунна защита e cпocoбна бeз cъщecтвeнo aнгaжиpaнe нa oбщия имунитет дa ocигypи пpeдпaзвaнeтo нa вътpeшнaтa cpeдa нa opгaнизмa oт различни чyжди aгeнти. Локалният имунитет е представен от три компонента, които осигуряват защита срещу проникването в организма на бактерии, вируси, гъби, паразити и др. Това са кожата, лигавиците и полезната чревна флора (млечно-кисели бактерии и бифидобактерии).

Имунитет – основа на доброто здраве

Имунната система е в основата на доброто здраве. Важно е да се поддържа високо ниво на имунна защита. За целта е уместно да се обръща внимание на стила на живот – рационално хранене, движение, закаляване и използването на природни продукти с имуностимулиращ и имуномодулиращ ефект.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 3257

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: