Антитела след ваксина за Ковид
5
(2)

В ново проучване изследователи установяват, че броят антитела след ваксина за Ковид-19 значително намалява 6 месеца след поставяне на втората доза. Резултатите показват още, че нивото на защита, което развива организма, се влияе от възрастта и пола.

Бързото и успешно разработване на ваксина срещу Ковид-19 е постижение на учените в борбата с вируса. Въпреки че ефективността им спрямо Делта мутацията намалява в сравнение с първоначалния вариант, ваксините все още осигуряват значителна защита, особено от тежко протичане на инфекцията. Но учените установяват, че имунитетът, придобит след ваксинация, е възможно да намалява с времето. В следващите редове споделяме повече за изследването, посветено на защитата след имунизация срещу Ковид-19.

Повече за методите на проучването

За целите на изследването учените анализират данните на 787 здравни работници на възраст между 21 и 75 години, които работят във Верона, Италия. Всички те са ваксинирани с две дози от препарата на „Пфайзер/Бионтех“. Данните включват информация за броя на антитела срещу Ковид-19, които участниците имат преди поставяне на първа игла, след поставяне на втора доза и след това, на първия, третия и шестия месец след завършването на имунизационния цикъл.

shop banner

Изводът на екипът е, че антителата намаляват с повече от 50% в рамките на 6 месеца след поставяне на втората игла. Любопитно е, че участниците на възраст под 65 години са имали двойно повече антитела в сравнение с тези над 65-годишна възраст за шестмесечния период на проучването. Също така при жените броят на антителата е по-висок, отколкото при мъжете. Учените смятат, че е възможно причината за тази разлика да е в хормоните. Мъжете имат по-високи нива на хормона тестостерон, който потиска функцията на имунната система. А женските полови хормони – естрогени може да се каже, че „подпомагат“ работата на имунитета.

Освен намаляващ брой антитела след ваксина за Ковид-19, учените предполагат спад в стойностите им и при преболедували

Тези предположения са подкрепени и от други проучвания, които установяват отслабване в защитата на имунитета срещу коронавруса както при ваксинирани, така и при преболедували пациенти.

Затова изследователите смятат, че бустерните дози, рано или късно, ще бъдат препоръчителни за всички възрастни. Целта е да поддържат нивата на антитела достатъчно високи за ефективен имунен отговор срещу коронавирусна инфекция и да предотвратят тежко боледуване с летален изход.

Природен продукт, който повишава поносимостта и ефективността при ваксинация

Имуфлам/Imuflam® е натурално средство с противовъзпалителни свойства, което помага на организма да понесе по-леко възможните странични ефекти при поставяне на ваксина срещу Ковид-19. Мощният му ефект се дължи на рационалната комбинация от Котешки нокът и Танацетум партениум (партенолид – 0.6 mg) в състава му. Резултатът е, че продуктът:

  • Повлиява болката и температурата
  • Предотвратява възможните алергични реакции
  • Регулира функцията на имунната система

Продуктът не потиска, а насочва имунния отговор в правилната посока при ваксиниране срещу коронавирус. Няма данни за противопоказания. Две опаковки стигат за две ваксинални дози. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: