бактериално носителство
0
(0)

Ако ви е любопитно какво е „бактериално носителство“, тази статия е точно за вас! Не я пропускайте, защото вие и вашето дете може да сте застрашени от това състояние в една или друга степен.

Какво представлява бактериално носителство?

Бактериално носителство е състояние, при което определен вид бактерии присъстват в организма, без да са клинично изявени, т.е. не водят до заболяване. Наличието на това състояние е повод за притеснение преди всичко за хората с компрометирана имунна система. В резултат на намалената имунна защита, те не успяват да се противопоставят на атаките на болестотворните микроорганизми и развиват инфекция. Обикновено инфекцията е провокирана от:

  • Грам-положителни бактерии – стрептококи, стафилококи, пневмококи
  • Грам-отрицателни бактерии – Ешерихия коли, Протеус, Псевдомонас

Практиката показва, че потенциално опасните бактерии при хората с бактериално носителство обитават основно лигавицата на устата, гърлото и носа.

shop banner

Как се диагностицира бактериално носителство?

Наличието на бактериално носителство може да се установи при рутинен профилактичен преглед. По правило обаче това се случва по време на микробиологично изследване. С негова помощ се идентифицират причинителите на различни инфекциозни заболявания. За целта се изследват телесни течности и секрети като носен, гърлен или очен секрет, кръв, урина и други биологични продукти.

Защо при бактериално носителство не бива да се прилагат антибиотици?

При установено бактериално носителство, когато бактериите не са клинично изявени, не е препоръчително да се прилагат антибиотици. При агресивен подход, а именно антибиотично лечение, съществува риск безсимптомното бактериално носителство да се превърне в симптоматично.

Коя е най-ефективната терапия при бактериално носителство?

Адекватната стратегия при бактериалното носителство включва:

  • Модулиране на имунитета с цел поддържане както на вродения, така и на адаптивния имунитет
  • Повишаване на локалната имунна защита с цел устойчивост на лигавиците в присъствието на бактерии
  • Елиминиране на потенциално опасните бактерии от организма

При така посочените изисквания е най-добре да се приемат имуностимулатори

Кои са най-ефективните имуностимулатори у нас за деца и възрастни с установено бактериално носителство?

Като най-подходящ природен екстракт при бактериално носителство в детската възраст се налага Бета глюканът. Този полизахарид е единственият природен имуностимулатор с ясен и доказан механизъм на действие. Той се съдържа в продуктите Имунобор Кидс Сироп/Imunobor® Kids Syrup и Имунобор Кидс Капсули/Imunobor® Kids VGcaps. Ето защо педиатрите горещо ги препоръчват при бактериално носителство у малките пациенти. И двата продукта са еднакво ефективни, като сиропната форма е предназначена за малчуганите под 8-годишна възраст, а капсулната – за деца в училищна възраст.

Специалистите обръщат специално внимание, че ефективността на Бета глюкана в Имунобор Кидс Сироп е повишена чрез микронизация

Именно поради това продуктът мощно стимулира активността на имунните клетки в тялото и способността им да убиват бактерии и други патогенни микроорганизми. Имунобор Кидс Сироп повишава локалната имунна защита на лигавиците на бронхиалната, чревната и пикочна система. Има и директен антимикробен ефект върху редица болестотворни агенти.

Действието на Бета глюкана в Имунобор Кидс капсули, пък е допълнено от Ехинацея. В резултат продуктът повишава броя и активността на клетките, които участват в имунната защита (макрофагите и клетки убийци). Активира хуморалния и клетъчния имунитет, респективно Т- и В имунните клетки – представители на адаптивния или вродения имунитет. Повишава резистентността на лигавиците, което е от особено значение при присъствието на патоген.

При бактериално носителство при възрастни се препоръчва Имунобор/Imunobor®

Имунобор представлява мощна комбинация от четири взаимодопълващи се природни екстракти – Котешки нокът, По деарко, Мака и Мате. Прецизно дозирани и пречистени до съвършенство, те действат в пълен синхрон. Резултатите от перфектното взаимодействие помежду им не закъсняват! Имунобор повишава броя и активността на белите кръвни телца, които участват в борбата с инфекциите. Регулира производството на цитокини, белтъчни молекули с имуномодулираща роля, които контролират възпалението. Активира хуморалния и клетъчния имунитет. Има директен антимикробен ефект.

Благодарение на комплексното си действие Имунобор подпомага интензивно организма при често боледуване, остри и хронични инфекции с различен причинител. Освен при бактериално носителство е подходящ и при хронична умора, силен стрес и имунен срив.

Приемани според предписаната схема Имунобор Кидс в сиропна и капсулна форма, и Имунобор са напълно безопасни. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: