имунопрофилактика
5
(1)
В статията за имунопрофилактика ще прочетете:

През последните години все повече значение се отдава на качествената имунопрофилактика при малки и големи. В какво се изразява тя, защо е толкова наложително провеждането й и как да се осигури? Отговорите на тези и още много въпроси ще разберете в следващите редове.

Какво представлява имунопрофилактиката?

Имунопрофилактиката играе ключова роля в борбата с инфекциозните заболявания. Състои се в предприемане на мерки, които активират имунните реакции и повишават съпротивителните сили на организма към болестотворни причинители (бактерии, вируси, гъбички). Благодарение на имунопрофилактичните дейности значителна част от тежките заразни заболявания в миналото (вариола, тетанус, бяс, дифтерия), които са отнемали живота на милиони, днес могат да бъдат предотвратени.

shop banner

Кои са начини за ефективна имунопрофилактика?

Имунопрофилактиката може да се осъществим посредством:

Ваксинация
Метод за активна имунизация, състоящ се в дозирано въвеждане на антигени (вещества, които се възприемат от организма като “чужди”). По този начин се предизвиква специфичен имунен отговор у ваксинирания. Понастоящем има пет основни вида ваксини, чрез които може да се осъществи това:

 • живи (атенюирани) – съдържат живи отслабени вируси
 • инактивирани – състоят се от убити частици на вируса
 • токсоидни – съдържат инактивирана версия на токсина, чиито антигенни свойства са запазени
 • субединични – включват само основните антигени на болестотворния причинител
 • смесени (конюгирани) – приготвят се от антигени на няколко вида микроорганизми и както подсказва наименованието им създават имунитет едновременно срещу няколко заболявания

Макар ваксинирането да спасява милиони животи всяка години, то не се радва на всеобщо одобрение. Причината е, че има много потенциални странични ефекти.

Ето защо много хора избират за себе си и своите деца други по-безопасни и доказано ефективни начини за имунопрофилактика като:

 • кърмене (за най-малките)
 • прием на имуностимулатори
 • рационално хранене
 • увеличаване на двигателната активност
 • закаляване
 • правилни хигиенни грижи

Кога е най-подходящото време за провеждане на имунопрофилактика при деца и възрастни?

Специалистите са категорични, че краят на лятото е времето, когато малки, големи и още по-големи деца непременно трябва да се погрижат за повишаване на естествените защитните сили на организма. Силно препоръчително е имунопрофилактиката да започне не по-късно от първи септември. Изключително важно е крайната дата да се спазва. Причината е, че само навременно предприетите имунопрофилактични действия могат да подготвят имунната система за активна защита от върлуващите през студеното полугодие вируси.

Върху какво трябва да се обърне специално внимание при детската имунопрофилактика?

Към имунопрофилактиката при бебета и деца трябва да се подходи особено внимателно поради все още неукрепналата им имунна система. В опит да помогнем на родителите да се справят с тази деликатна задача, ще им дадем някои ценни насоки, които могат да им бъдат от полза:

Избягване на фактори, които отслабват имунитета
Необходимо е да се минимизират факторите, които влияят негативно на имунитета на малчуганите. Такива са прекомерният прием на прости захари (декстроза, фруктоза, лактоза, рафинирана захар); недостатъчната двигателна активност; липсата на достатъчно сън; системното излагане на стрес.

Извършаване на навременна имунопрофилактика
Добре е имунопрофилактиката при децата да започне още преди тръгването им на детска градина или училище. Тези обществени места са истински развъдници на вируси и бактерии. Близките контакти там създават условия за лесно предаване на болестотворните агенти между малчуганите по пътя ръка-уста, ръка-нос, ръка-очи. В този ред на мисли имунопрофилактиката е задължителна за мъниците, предразположени към често боледуване.

Избор на висококачествени имуностимулатори
Специалистите напомнят, че при избора на имуностимулатори за своите наследници, родителите не бива да правят компромис с качеството. Важно е да спрат на надеждни, доказано безопасни и съобразени с особеностите на детския имунитет имуностимулиращи средства.

Кой е “златният стандарт” при детската имунопрофилактика?

Продуктите Имунобор Кидс Сироп/Imunobor® Kids Syrup и Имунобор Кидс Капсули/Imunobor® Kids VGcaps са средства на първи избор на педиатрите у нас за пълноценна имунопрофилактика при деца. Сиропната форма е предназначена за най-малките, а капсулната – за деца в училищна възраст.

И двата продукта съдържат единствения доказано ефективен имуностимулатор от природен произход – бета глюкан, който мощно укрепва имунитета и подпомагат съпротивителните сили. В състава на Имунобор Кидс сироп е включен микронизиран бета глюкан с чистота 93%. В Имунобор Кидс капсули бета глюканът е допълнен с висококачествен екстракт от Ехинацея.

Продуктите са подходящи и за вторична имунопрофилактика през зимния сезон в условия на повишена грипна заболеваемост.

Имунобор Кидс сироп и капсули са напълно безопасни и имат отлична поносимост. Това ги превръща в идеални средства за дълговременна употреба, които не излагат детския организъм на риск от нежелани ефекти и странични реакции.

Какво трябва да имаме предвид, когато говорим за имунопрофилактика при възрастните?

След като обърнахме внимание на имунопрофилактиката при децата, сега ще се фокусираме върху тази при възрастните. Тя също има своите характерни особености.
Макар и по-усъвършенствана имунната система на големите хора също има нужда от подсилване в края на лятото, за да се справи с по-сериозните инфекциозни заплахи през есента и зимата.

В какво се изразява имунопрофилактиката при възрастни?

Имунопрофилактичните действия при възрастните са насочени към насърчаване на имунната функция чрез повишаване активността на имунните клетки. Това неминуемо помага на организма да се справи по-успешно с атаките на болестотворните микроорганизми, предизвикващи типичните за есента инфекциозни състояния.

Какви ползи носи навременното стартиране на имунопрофилактиката при възрастни?

Своевременно предприетите имунопрофилактични мерки носят 4 съществени ползи на възрастните:

 • повишават имунната защита
 • намаляват риска от заразяване с вирусна, бактериална или гъбична инфекция
 • предотвратяват усложненията и рецидивите при заразяване
 • могат да елиминира нуждата от противогрипна ваксина и други превантивни есенно-зимни имунизации

Посочените ползи недвусмислено показват колко съществено значение има навременната имунопрофилактика при всички възрастни, и особено при тези, склонни към често боледуване. Тя е най-универсалното средство за предпазване на организма от широката гама силно изменчиви риновируси и техните бактериални усложнения.

Кой е ключовият фактор за ефективна имунопрофилактика при възрастните?

От ключово значение за успеха на имунопрофилактиката при възрастни е осигуряването на достатъчно време, в което компонентите на имунната система да достигнат оптимална активност.
Оптимална ефективност на имунопрофилактиката се постига, когато се активира не само общия, но и локалният имунитет, особено в зоната на лигавицата на дихателната система. Това е от особено значение, тъй като именно дихателните инфекции са най-честият здравословен проблем през есента, в пика на разпространение на риновирусите.

Кои са качествените имуностимулатори за подсилване на имунитета при възрастни в началото на есента?

От години като качествен продукт за ефективна имунопрофилактика при възрастни у нас успешно се използва Имунобор/Imunobor®. Този мощен имуностимулатор подпомага активирането на общия и локалния имунитет. Това е възможно благодарение на взаимно усилващите се ефекти на 4-те изцяло природни вещества в състава му. Всяка капсула на Имунобор съчетава силата на висококачествени екстракти от Котешки нокът, Мравчено дърво, Мака и Мате. Действайки в пълен синхрон, те усилват многократно естествените защитни сили на организма. С това обаче полезното действие на Имунобор не се изчерпва! Той повишава жизнения тонус и подобрява общото състояние на приемащия.

Друг висококачествен продукт, на който си струва да заложат възрастните, за да стимулират имунната система, е Имунобор Протект/Imunobor® Protect. Най-новият член на фамилия Имунобор оказва благотворно влияние върху активността на имунните клетки. В резултат укрепва общия имунитет и устойчивостта на организма към инфекциозните заболявания през есенно-зимния период. Безотказното му действие се дължи на уникална му природна формула, съчетаваща високопречистен бета глюкан, активна форма на витамин С и стандартизиран екстракт от плодовете на Роза канина. Поради технологичната си форма (таблетки за смучене) Имунобор Протект има и локално противовъзпалително действие в устната кухина и е подходящ за прием при стоматити, фарингити и тонзилити. Препоръчва се при склонност към често боледуване, като общоукрепващо и тонизиращо средство.

Както Имунобор, така и Имунобор Протект са доказано безопасни и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителна употреба, тъй като са 100% натурални.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: