Коронавирус при деца
5
(3)

Изследователи проучват какви са причините инфекцията с коронавирус при деца да протича по-леко отколкото при възрастни. Оказва се, че по-силната вродена имунна защита при децата на локално ниво (в дихателните пътища) ограничава репликацията на вируса още в началото. При възрастните вроденият имунитет е по-слаб, което позволява на вирусът да проникне и да се размножи в организма. Следователно е по-вероятно усложнено протичане на инфекцията.

Повече за разликата в имунния отговор срещу коронавирус при деца и възрастни

Вродената имунна защита при децата е добра в автоматичното разпознаване на опасни за организма вируси и бактерии. При възрастните вроденият имунитет е с по-слаба активност срещу патогени. При тях по-добре функционира специфичната реакция на имунитета (придобит имунитет), която зависи от патогена. Но когато говорим за Ковид-19, организмът се сблъсква с нов, непознат вирус към който имунната защита на възрастните не е адаптирана. В резултат В и Т клетките (наричани още клетки „убийци“) на придобития имунитет се нуждаят от повече време, за да реагират при инфектиране с коронавирус.

Както при възрастните, така и при децата, в имунната защита участват важна група протеини, наречени интерферони, които се освобождават в отговор на бактериална или вирусна инфекция и инструктират близките клетки да „засилят“ защитата. Вече активираните В и Т клетки убиват заразените клетки и предотвратяват по-нататъшно разпространение на патогените в организма.

shop banner

„Това, което виждаме на молекулярно равнище са високи стойности на интерферони и значително по-бърз имунен отговор при децата“, споделят изследователите от екипа. Те смятат, че това е причината по-рядко да се срещат тежки случаи на коронавирусна инфекция сред най-малките. От друга страна високите нива на В и Т клетки при възрастните могат да имат и отрицателен ефект, след като вирусът вече се е разпространил в тялото. Причината е, че е възможно да се предизвика „цитокинова буря“ в организма. Явлението се характеризира с неконтролируем възпалителен отговор на имунната система. Опасността е, че тази свръх реакция на имунитета може да увреди функцията на околните органи. При децата цитокините в кръвта са по-малко и дори при разпространение на коронавирусната инфекция в организма, е малко вероятно да настъпи имунна дисрегулация.

Повече за ползите от проучването

Наблюденията върху имунитета при деца и възрастни могат да са от полза за определяне на индивидуалния риск от тежко протичане на коронавирусна инфекция. При новозаразени хора е възможно чрез назален тампон да се измери имунната защита в дихателната система. При пациенти с установен риск може да се назначи още в началото лечение с моноклонални антитела, за предотвратяване на хоспитализиране и летален изход след боледуване.

В условия на повишена заболеваемост се доверете на природно средство за имунопрофилактика при деца и възрастни

Имунобор Протект/Imunobor® Protect е надежден орофарингеален протектор с мощно действие срещу вируси, в т.ч. и нови щамове на Ковид-19, на ниво устна кухина. Ефективността на продукта се дължи на рационалната комбинация от:

  • високопречистен бета глюкан
  • активна форма на витамин С
  • стандартизиран екстракт от плодовете на Роза канина със съдържание на натурален витамин С

Съставките са съчетани така, че да влияят положително върху активността на имунните клетки.

Благодарение на технологичната фармацевтична форма (таблетки за смучене) продуктът има силен противовъзпалителен ефект на локално ниво (устна кухина). За оптимален ефект таблетките се смучат бавно до пълното им разтваряне. Децата и възрастните ги обичат заради приятния ягодов вкус. Препоръчителният период на прием е минимум 3 месеца, а в условията на епидемия – постоянно. Дозировката е:

  • при деца от 3 до 8 г. по 1 таблетка дневно
  • при деца над 8 г. по 2 таблетки дневно
  • при възрастни по 3 таблетки дневно

Продуктът е наличен в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: