коронавирус симптоми
5
(4)

Инфлуенца (грип) и заболяването COVID-19, причинено от новия коронавирус, може да си приличат по някои симптоми, но се различават по вирусите-причинители.

Прилики между симптоми на грип и коронавирус

  • повишена температура
  • кашлица
  • болки по тялото
  • обща умора и отпадналост
  • повръщане и диария (в някой случаи)

Прилики в разпространението на грип и COVID-19

Двете заболявания могат да се предават по въздушно-капков път от човек на човек при кихане, кашляне или разговор. Грипът може да се разпространява от заразен човек до няколко дни преди носителят да прояви симптоми. Счита се, че и коронавирусът може да се разпространява по този механизъм.

Разлики между симптоми на грип и коронавирус

  • коронавирусът има по-дълъг инкубационен период от грипа – от 2 до 14 дни. Заразеният с коронавирус проявява симптоми от 5 до 6 дни след заразяване.
  • при грип, симптомите се развиват по-бързо – температурата рязко се покачва, появява се хрема, кихане, сълзене на очите и последваща кашлица. Коронавирусът поразява директно белите дробове – първо се появява задух, суха кашлица и висока температура.
  • при усложнения на COVID-19 се развива нетипична пневмония, със суха кашлица и недостиг на кислород. При грип, усложненията се характеризират с бактериална пневмония, която се развива с кашлица и отделяне на храчки.

Други разлики между грип и коронавирус

COVID-19 се причинява от коронавирус, наречен тежък остър респираторен синдром коронавирус 2, или SARS-CoV-2. Грипът се дължи на различни видове и щамове на грипни вируси.

shop banner

За овладяване на симптомите на грип действат различни антивирусни продукти и са разработени ваксини за предпазване от заболяване. Все още медицината е в процес на тестване на медикаменти за повлияване на коронавируса. До момента не е разработена ваксина срещу него. За максимално предпазване от инфектиране с коронавирус се счита спазването на всички профилактични и хигиенни мерки срещу заразяване, както и поддържането на здрава имунна система.

Подсилване на имунитета като една от най-ефективните мерки срещу заразяване

Засилването на защитните сили на организма е от огромно значение в условия на повишен риск от заболяване. Това се отнася до всички хора, най-вече активната част от населението, хората със слаб имунитет и придружаващи заболявания, възрастните над 60-годишна възраст. В тази връзка, предлагаме решение за засилване на имунитета на деца и възрастни с цел оптимална профилактика срещу циркулиращия вирус. Схемата на приложение е следната:

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

За деца до 6 годишна възраст:

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: