коронавирус хипертония
5
(1)

Опитът на български и чуждестранни специалисти показва, че хората с хипертония попадат в по-висок риск от развитие на усложнения при заразяване с коронавирус.

Хипертония и сърдечно-съдови проблеми повишават опасността от усложнения при коронавирус

Повечето от пациентите с коронавирус имат леки симптоми и успяват да се възстановят напълно. Хората с високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания не са в по-висок риск от заразяване с коронавирус от останалите хора. Но при хипертония и съпътстващи сърдечни проблеми опасността от развитие на усложнения след заразяване се увеличава. Д-р Ду Бин, директор на отделението за интензивно лечение в болницата на Peking Union Medical College, коментира в интервю, че още няма публикувани изследвания по темата. Но той и колегите му смятат, че високото кръвно налягане може да е рисков фактор за усложняване на състоянието на хората с коронавирус.

Пред Българската телеграфна агенция, д-р Валентин Христов, директор на болница „Сърце и Мозък” в Плевен, коментира важната тема. Той обяснява, че неовладяната хипертония често причинява сърдечно-съдови усложнения. Тези усложнения водят до влошено снабдяване на клетките с кислород (хипоксия) и кардиогенна дихателна недостатъчност. При развитие на тежка пневмония в резултат на коронавируса, може да се стигне до бързо прогресираща дихателна недостатъчност.

shop banner

Хората с хипертония, заразени с коронавирус, може да се окажат по-трудни за лекуване

В материал за CredoWeb, доц. Георги Попов, зам. началникът на Военномедицинска академия в София, коментира, че пациентите с коронавирус реагират с високо артериално налягане и главоболие. Според него, тази реакция не е учудваща, тъй като вирусът използва като рецептор ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ). Този ензим участва в ренин-ангиотензин системата, която има отношение при регулиране на кръвното налягане. „Възможно е хипертониците да са по-трудните пациенти”, споделя доц. Попов.

Какво е нужно всички хора да знаят, за да се предпазят от коронавирус?

Независимо дали попадат в рисковите групи или не, всички хора трябва да бъдат еднакво отговорни при полагане на мерките за предпазване от заразяване:

С изпълнението на важната последна стъпка може да ви помогне една от водещите компании в сферата на здравеопазването – Борола.

Специалистите на Борола предлагат решение за укрепване на защитните сили на организма за предпазване от коронавирус

То включва прием на мощни природни имуностимулатори с доказан в клиничната практика ефект. Те са препоръчителни за прием от всички, най-вече от хората в рисковите групи – възрастните и хората със слаб имунитет.

Предложените схеми за засилване на имунните функции са:

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: