оксидативен стрес
5
(3)

Оксидативен стрес е дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите в човешкия организъм. В текущата статия ще научите повече за оксидативния стрес, влиянието му върху организма и как да му се противодейства.

Как възниква явлението „оксидативен стрес”?

Клетките отделят свободни радикали като остатъчен продукт на метаболитните процеси в организма. Свободните радикали са атоми с един или повече несдвоени електрони. Електроните е нужно да бъдат по двойки. За това свободните радикали търсят други електрони в организма, с които да се сдвоят. Този процес има увреждащо действие върху клетките, протеините и ДНК-то.

Клетките произвеждат и антиоксиданти. Те неутрализират вредното действие на свободните радикали, като им даряват един електрон. Обикновено организмът поддържа баланс между свободните радикали и антиоксидантите.

shop banner

Оксидативният стрес е резултат от дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите, който причинява увреждане на клетките и тъканите. Явлението възниква естествено и играе огромна роля в процеса на стареене. Няколко важни фактора допринасят за образуване на свободни радикали и оксидативен стрес. Сред тях са:

  • начин на живот
  • режим на хранене
  • някои състояния и заболявания
  • фактори на околната среда

Какво е влиянието на оксидативния стрес върху човешкия организъм?

Когато функционират правилно и в баланс с антиоксидантите, свободните радикали могат да подпомогнат борбата с патогените. От друга страна, когато се наруши равновесието и свободните радикали вземат превес над антиоксидантите, започват процеси на увреждане на организма.
Дълговременното излагане на вредното въздействие на оксидативния стрес може да причини редица състояния и заболявания. Сред тях са възпалителни процеси, диабет, атеросклероза, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни заболявания, злокачествени заболявания и други.

Кои са рисковите фактори за образуване на оксидативен стрес?

  • наднормено тегло и затлъстяване
  • нездравословен режим на хранене
  • хроничен стрес
  • тютюнопушене
  • злоупотреба с алкохол
  • прием на определени медикаменти
  • замърсяване на околната среда
  • излагане на пестициди и индустриални химикали
  • радиация

Как да се противодейства на вредното влияние на оксидативния стрес?

Приемът на витамини, минерали и микроелементи с антиоксидантен ефект е най-удачният начин за противодействие на увреждащото влияние на оксидативния стрес. Освен че елиминират вредното действие на свободните радикали, антиоксидантите спомагат за укрепване на имунитета и подобряване на цялостното здравословно състояние. За да си осигурите пълен набор от най-важните естествени елементи с мощно антиоксидантно действие, се доверете на природния продукт Оксибор Форте/Oxybor® Forte. Той представлява комбинация от антиоксиданти, осигуряващи пълна протекция срещу оксидативния стрес. В състава му ще откриете цинк, мед, магнезий, манган, селен, бета каротин, проантоцианидин, коензим Q10, витамини C и Е.

Приемът на Оксибор Форте има благоприятно действие върху нервната и сърдечно-съдовата системи. Засилва защитните сили на организма, подобрява кръвообращението, умствената и физическата способност. Забавя процесите на стареене и повишава жизнения тонус на организма. Дозира се по 1 таблетка дневно, след хранене и няма противопоказания.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: