варицела при децата
5
(4)

Все повече се увеличават случаите на варицела при децата у нас и поради тази причина е добре родителите да са наясно със състоянието. Заради грипната епидемия и допълнителните вируси, които тази зима „атакуват“ малчуганите, понякога инфекциозното заболяване може да доведе до усложнения. В днешната статия сме подготвили кратък наръчник за разпознаване на варицела при децата. Също така симптомите, за които родителите трябва да следят и как успешно да се справят с неприятния период.

Варицела при децата – повече за състоянието

Варицелата е остро заразно заболяване, което се причинява от вируса варицела – зостер, протичащо с температура и сърбящ обрив, с петна по цялото тяло. Най-често боледуването протича при децата от 3 до 9 годишна възраст, но е възможно и такова при бебета и възрастни. Добре е да се спомене, че в голяма част от случаите човек се разболява само един път през живота си, с малки изключения. Освен това, колкото по-млад е човек, толкова по-леко с по-малко усложнения боледува от инфекциозното състояние.

Признаци на разпознаване на варицела при децата

Варицела при децата често започва без класическия обрив, с треска, главоболие, болки в гърлото или корема. Тези симптоми могат да продължат няколко дни, като температурата е в диапазона 38,3° – 38,8°C. Червеният, сърбящ кожен обрив обикновено започва от корема или гърба и лицето. След това се разпространява почти навсякъде по тялото, включително скалпа, устата, ръцете, краката и гениталиите. Той започва като множество малки червени подутини, които приличат на пъпки или ухапвания от насекоми. Те се появяват на вълни в продължение на 2-4 дни, след което се развиват в тънкостенни мехури, пълни с течност. Мехурите се спукват, оставяйки отворени рани, които накрая се покриват и се превръщат в сухи, кафяви струпеи. И трите етапа на обрива от варицела – червени подутини, мехури и струпеи се появяват по тялото едновременно. Обривът може да се разпространи по-широко или да бъде по-тежък при деца, които имат слаба имунна система или кожни заболявания като екзема, например.

shop banner

Варицела при децата – колко е заразна?

Инфекциозната болест е много заразна. Повечето деца с брат или сестра, които са заразени, са в изключително голям риск от разболяване. Освен в случаите, когато вече са преминали през състоянието. Обикновено първите симптоми на варицела при децата ще се покажат около 2 седмици след тези на първото дете. Разпространяването на вируса става по въздушно-капков път или при допир на мехурите пълни с течност. Болестта е заразна от около 2 дни преди началото на обрива и докато всички мехури се покрият с кора. Поради високия риск от заразяване малчуганите, които са болни трябва да си останат вкъщи поне една седмица, докато всички мехури изсъхнат. Консултирайте се лекуващия лекар относно състоянието на вашето дете, ако не сте сигурни кога то да се върне сред хора в училище или детската градина.

Овладяване на варицела при деца с натурални продукти от природата

За бързото овладяване на варицела при децата ключова роля играе укрепването на естествените защитни сили на детския организъм. Специалистите у нас препоръчват на родителите да заложат на природните имуномодулатори Имунобор Кидс Актив Сироп / Imunobor® Kids Activ Syrup и Имунобор Кидс Актив Капсули / Imunobor® Kids Activ VGcaps в условия на повишена заболеваемост сред малчуганите. Продуктът в сиропната форма е без терапевтичен провал на база на дългогодишна употреба и с висок профил на безопасност при продължителен прием. Ефектът му се дължи на добре подбрания му състав от микронизиран бета глюкан с висока честота и активна форма на витамин C. Двете активни съставки осигуряват бърз имунен отговор на детския организъм и цялостната му защита, и борбата му срещу вируси, бактерии и гъбички. Една от силните страни на терапевтичното средство е, че може да се използва в различни дозови режими, в зависимост от състоянието на детето. В случая се препоръчва той да се дозира 3 пъти дневно по 15 мл, до овладяване на водещия симптом. След това се преминава в стандартна дозировка – 5 мл на ден. Ефикасността на продукта в капсулната форма е засилена чрез комбинация от бета глюкан, витамин C и висококачествен екстракт от Ехинацея. Приема се 3 пъти на ден по 2 капсули при наличието на признаци на инфекция. След отшумяване на основния симптом само по 2 капсули дневно. Освен това, след прекарана варицела, малчуганите стават по-податливи на последващи инфекции. Затова се препоръчва и продължителен прием на продуктите, минимум 3 месеца.

Потърсете ги в аптеките или поръчайте за по-голямо удобство онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: