есенни алергии
5
(1)

Есенни алергии – те са толкова неприятни! Есента е красив сезон с ярки цветове и прохладно време, но за много хора тя носи и неудобства, свързани с алергиите. Въздухът е наситен с алергени като полени, спори на плесени и прахови частици, които могат да предизвикат различни алергични реакции. В тази статия ще разгледаме основните причини за есенните алергии и ще предложим полезни съвети за тяхното намаляване и контрол. Нека се запознаем с есенните алергии отблизо!

Есенни алергии – от какво се причиняват?

Есенните алергии могат да бъдат причинени от различни фактори. Полените от късно цъфтящи растения продължават да присъстват във въздуха до края на септември. Домашният прах също е често срещан алерген през този сезон, съдържащ частици като пърхот, животински косми, спори на плесени и акари. Освен това, сухите и натрошени есенни листа могат да съдържат плесен, която също да предизвиква алергични реакции.

Симптоми на есенните алергии

Есенните алергии могат да се проявят по различни начини, в зависимост от това кои алергени са налице и колко чувствителен е индивидът. Ето основните симптоми:

  • Алергия на очите – сърбящи, зачервени и сълзящи очи са често срещани при алергия на очите. За да намалите симптомите, избягвайте контакт с треви и растения, които отделят полен през есента. Може да използвате и капки за очи, предписани от лекар.
  • Алергичен ринит – запушен или течащ нос, често кихане и сърбеж в носа са симптоми на алергичен ринит, известен още като сенна хрема. Симптомите могат да бъдат предизвикани от различни алергени, затова е важно да идентифицирате конкретните причини и да предприемете мерки за тяхното намаляване.
  • Астма – алергичната астма може да се влоши през есента поради студения въздух и по-сухия такъв на закрито. Страдащите от астма трябва да поддържат здравословна влажност в помещенията и да избягват контакт с алергени като полени, и плесен. Редовното използване на предписаните лекарства и инхалатори също е важно за контролиране на симптомите.

Справянето с есенните алергии може да бъде предизвикателство, но с правилните мерки и грижи можете да намалите симптомите, и да се насладите на сезона. Редовното почистване, правилната вентилация и избягването на контакт с алергени са ключови за контролиране на алергиите през есента.

Справяне с есенни алергии

За да се справите с есенните алергии, е важно да разпознаете и намалите контактите с алергените в ежедневието си. Ето няколко полезни съвета:

  • Почистване на дома – едно от най-важните неща, които можете да направите, е редовното почистване на дома. Проветрявайте помещенията всеки ден, особено когато концентрацията на полени е ниска. Използвайте прахосмукачка с HEPA филтър, за да премахнете домашния прах и акари. Прането на спалното бельо да бъде на поне 60°, това помага да се убият акарите и да се премахнат алергените.
  • Грижа за градината – през есента трябва да се погрижите и за градината си, ако имате такава. Събирайте падналите листа и покривайте купчините, за да предотвратите развитието на плесен. Носете ръкавици и маска, когато работите в градината, за да избегнете вдишването на алергени. След работа в градината, сменете дрехите и вземете душ, за да отстраните полените и плесента от кожата, и косата си.
  • Вентилация и контрол на влажността в помещенията – спорите на плесени са по-често срещани във влажно време, затова е важно да осигурите добра вентилация на помещенията и да намалите влажността. Използвайте овлажнители или изсушители на въздуха, за да поддържате оптимална влажност в дома си. Редовното проветряване помага да се намали концентрацията на алергени във въздуха.

Забравете за есенните алергии с помощта на природата

С настъпването на есента много хора започват да усещат симптомите на сезонните алергии. Един от ефективните начини за справяне с този проблем е използването на Имунобор Бета Глюкан 300 / Imunobor® Beta Glucan 300, съветват специалистите. Този природен продукт съдържа високо пречистен бета глюкан, който е единственият естествен имуномодулатор с доказан механизъм на действие.

Бета глюканът помага за възстановяване на баланса на имунните клетки, които са отговорни за алергичните реакции. Именно поради това той има мощен благоприятен ефект за намаляване на алергичната нагласа и облекчаване на тежестта, и честотата на симптомите на есенните алергии. Освен това, подобрява функциите на имунната система и повишава защитата на лигавиците на бронхиалните пътища. Действа общоукрепващо и тонизиращо, като подпомага организма в борбата с алергиите.

Приемът на продукта е удобен и лесен – препоръчва се по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно. Има отлична поносимост и е безопасен за употреба, което го прави подходящ за дългосрочен прием без риск за здравето.

Открийте го още сега в аптечната мрежа или поръчайте онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: