спорт за имунитет
5
(1)

Спорт за имунитет – да, той наистина помага. Вирусите и бактериите застрашават здравето ви не само през студения сезон, това е и причината лекарите да препоръчват укрепване на имунната система чрез упражнения. А, кой спорт e подходящ за имунитет – нека разберем в следващите редове.

Спорт за имунитет – как влияе?

Всички експерти са единодушни, че ако се занимавате с някакъв спорт е по-вероятно да не боледувате толкова често. Но как точно упражненията укрепват имунната система?

  • Тези от вас, които водят по-активен начин на живот, не са склонни да имат наднормено тегло
  • Спортът и упражненията укрепват сърдечно-съдовата ви система и засилват метаболизма, което предпазва от високо кръвно налягане и намалява риска от инфаркт
  • Фитнесът укрепва и костната структура – предпазва от остеопороза, която не се среща толкова често при спортисти
  • Хората, спортуващи редовно, са психически по-уравновесени и натрупват по-малко стрес, което благоприятства състоянието на тялото

Всъщност, има и преки ефекти от спорта и упражненията върху имунната ви система. Доказано е, че ако тренирате редовно ще имате повече имунни клетки. Те ви предпазват от възпаления и патогени. А, т.нар. T-лимфоцити разпознават чужди клетки и ги атакуват. И така, вирусите нямат шанс! По този начин, тренирайки вие обучавате и имунната си система, макар след тренировка броят на имунните клетки да спада. Но с упражненията, имунните клетки ще работят по-добре всеки следващ път, в който са необходими.

shop banner

Болни след тренировка или „ефектът на отворения прозорец“

Упражненията са здравословни – в това няма спор, но понякога изпитвали ли сте болки в гърлото след тренировка? Всъщност, след интензивни активности вие ставате по-податливи на настинки и респираторни инфекции.

Това е най-изразено при хората, занимаващи се с маратони. При тяхната активност, броят на имунните клетки в кръвта се увеличава по време на тренировка, но след това пада под първоначалното ниво, а експертите от спортната медицина наричат това състояние “ефектът на отворения прозорец”.

Упражненията и спортът отслабват имунната система в краткосрочен план. По време на фазата на регенерация, имунните клетки след това се издигат до нормалното си ниво. В зависимост от натоварването, това отнема до около 24 часа.

Спорт за имунитет – кой е подходящ?

Движението е винаги добър избор, но твърде интензивните тренировки или състезания отслабват имунната ви система, дори за кратко. А, кой спорт за имунитет е най-подходящ?

  • Лек джогинг за имунната система. Умерените упражнения са най-добрия избор на спорт за имунитет, с които ще постигнете максимални резултати без да се претоварвате
  • Плуване, което ви дава силите, от които се нуждаете. Отново напомняме, че не е желателно да се изтощавате напълно с тази активност. Стилът на плуване отново е без значение
  • Йога, спортът, който има няколко индиректни ефекта върху вашата имунна система – тренирате и намалявате стреса. А, по-малко хормони на стреса означават по-малко заболявания
  • Силови тренировки – изграждайте мускули и стимулирайте имунната си система. Въглехидратите се съхраняват в мускулите, а тялото ви ги използва, когато се нуждае от енергия, напр. в борбата с болестите

След спорт за имунитет – следват безценни съвети

Вие трябва да имате хигиена на спорта, а в следващите редове ще откриете съвети, които си струва да следвате.

  • Преоблечете се след тренировка
  • Опитайте се да пиете много течности – дори и през студения сезон
  • Включете здравословни въглехидрати в менюто си
  • Избягвайте алкохола
  • Обърнете внимание на хигиената си, дори и във фитнеса
  • Спете достатъчно, за да може имунната ви система да се регенерира
  • И не забравяйте, колкото по-интензивна е тренировката, толкова по-дълга трябва да е почивката след нея

И така, това бяха нашите съвети относно спорт за имунитет, които ако приемете – то ще бъдете по-здрави от всякога.

Спорт в съчетание с природен продукт за силен имунитет

Ако искате да подобрите отговора на имунната си система, то вече може да го направите бързо и лесно с напълно природен продукт. Специалистите имунолози от програма Имунитет препоръчват Имунобор / Imunobor®. Само в една негова капсула се съдържа цялата индийска медицина, а активните му вещества са кора на Котешки нокът 500 mg и по 50 mg Мака, Йерба мате и По деарко (Мравчено дърво).

Препоръчителният прием е сутрин, а с него ще си осигурите по-добър тонус и по-силна имунна система. Може да го откриете в аптечната мрежа или да поръчате още сега от сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: