факти за вирусите
5
(1)

Факти за вирусите – да, те могат да бъдат много интересни! През 2020 година, обстановката ни принуди да научим много за вирусите. Коронавирусът преобърна живота ни, като ни накара да разберем основите на вирусите и ваксинациите. В тази статия ще разгледаме 10 ключови въпроса и отговора за вирусите, които ще ви помогнат да разберете най-интересните факти за тях.

Факти за вирусите, които ще ви удивят

В следващите редове ще откриете въпроси, както и техните отговори. Нека започваме!

  • Какво представляват вирусите? Вирусите нямат метаболизъм. Те търсят гостоприемник като човешкото тяло, където пренасят генетичната си информация в клетките и ги използват като фабрики за вируси.
  • Откога знаем за вирусите? Вирусологията е наука, с начало в края на 19 век. Всъщност, Луи Пастьор разработва ваксини срещу вируси, преди да е известно, че съществуват. Истинското откритие на вирусите става чрез използването на филтри, които показват, че има патогени по-малки от бактериите. Оттогава науката напредва значително, като днес вирусологията е ключова в борбата с вирусни заболявания като COVID-19 и др.
  • Как изглеждат вирусите? Вирусите не са изградени от клетки, а от молекули с размери няколко нанометра, видими само под специални микроскопи. Структурата им е проста – ядро, съдържащо генетичен материал, заобиколено от нуклеинова киселина, а някои имат и протеинова капсула. Коронавирусът е известен със своите шипове на повърхността, които му придават характерния за него вид.
  • Как действат вирусите? Вирусите поемат контрола върху клетките на гостоприемника, принуждавайки ги да произвеждат нови вируси. Клетката умира, освобождавайки хиляди нови вируси. Шиповете на вирусите като коронавируса се прикрепят към рецепторите на клетката гостоприемник, започвайки възпроизвеждането. Вирусите използват ресурсите на тялото, за да се размножават, което коства енергия и отслабва организма.

И още интересни факти за вирусите

Нека продължим с въпросите и техните отговори, защото е важно да сме информирани относно фактите за вирусите.

  • Каква е разликата между вирусите и бактериите? Вирусите и бактериите могат да причинят увреждане на тялото, но те имат съществени разлики. Бактериите са независими живи същества, съставени от една клетка, и не зависят от гостоприемника за размножаване. Вирусите, от друга страна, поемат контрола върху здравите клетки. Антибиотиците често помагат при бактериални инфекции, но са неефективни при вирусни инфекции.
  • Какво е вирусна инфекция? Вирусните инфекции възникват, когато вирусите навлязат в тялото и започнат да се размножават в клетките. Най-известните вирусни инфекции включват грип, настинка, морбили, стомашно-чревни инфекции и ХИВ. Понякога е трудно да се определи дали причината за заболяването е вирус или бактерия.
  • Как се разпространяват вирусите? Вирусите се размножават в клетките на гостоприемника и се разпространяват чрез отворени рани, ухапвания от насекоми и лигавиците на устата, носа и очите. Инфекцията може да се предаде чрез капкови или контактни инфекции. Затова редовното миене на ръцете и покриването на устата, и носа са важни в епидемична ситуация.
  • Мога ли да се ваксинирам срещу вируси? Ваксинацията е ефективното средство срещу вирусите. Ваксините съдържат убити или живи патогени, които предизвикват имунна реакция в тялото, подготвяйки го за бъдеща инфекция. Тялото образува антитела, които се борят с реалните вируси.

Това бяха част от фактите за вирусите, които е добре да знаете, за да можете успешно да се предпазите. Въпреки това, най-добрият лек срещу тях си остава здравия имунитет.

Предпазете се от вирусите с помощта на природата

Поддържането на здрав имунитет е важна цел през цялата година. Експертите у нас препоръчват прием на Имунобор /Imunobor® за естествено засилване на съпротивителните сили на организма. Този продукт е създаден на основата на природни екстракти и предлага ефективно решение за подпомагане на организма при често боледуване, инфекции, имунен срив, стрес и хронична умора. Той съдържа комбинация от мощни природни съставки: Котешки нокът, Мака, Мате и Мравчено дърво. Тези екстракти подпомагат увеличаването на броя и активността на белите кръвни клетки, стимулират производството на специфични антитела и активират хуморалния, и клетъчния имунитет.

Благодарение на тях, продуктът има директен антимикробен ефект и подобрява общото състояние на организма. Той ефективно предпазва от най-разпространените вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

Няма данни за противопоказания и странични ефекти. Освен да се сте информирани относно различните факти за вирусите, може и да се предпазите вече изключително лесно!

Открийте продукта в аптеките, без рецепта или поръчайте онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: