чревни инфекции
5
(1)

Чревни инфекции през лятото – истинското предизвикателство през топлите дни! Лятото е период, когато стомашно-чревните инфекции са често срещани, основно поради бактериални патогени. Симптомите включват гадене, повръщане, диария и стомашни спазми, като често се развива гастроентерит. Това възпаление на стомаха и червата може да бъде съпроводено със световъртеж, висока температура, втрисане и изтощение. Най-честите причинители са бактериите Кампилобактер и Салмонела.

Заразяване със стомашно-чревни инфекции

Бактериите Кампилобактер и Салмонела се разпространяват по-бързо при високи температури, като основните преносители са животни като прасета и говеда. Те се предават на хората чрез замърсени ръце и храна. Могат да се открият във вода, марули, миди, яйца, риба и месо, особено сурово месо като кайма и пилешко. Липсата на достатъчно охлаждане също може да доведе до заразяване на месо, млечни продукти и сурови яйца със салмонела.

Най-честите причинители на чревни инфекции

В следващите редове ще разберете кои са най-честите причинители на чревни инфекции, а това са:

shop banner
  • Кампилобактер – при нея, симптомите обикновено изчезват сами след няколко дни или с помощта на лекар. В малка част от случаите се налага хоспитализация
  • Салмонела – понякога патогените могат да засегнат и други части на тялото, като ставите и да е необходима хоспитализация
  • Ешерихия коли – тази бактерия съдържа токсини, които могат да причинят диария с усложнения
  • Норовируси – те са най-честата вирусна причина за стомашно-чревни заболявания в света

Диагностика и лечение на чревни инфекции

Бактериите Кампилобактер и Салмонела могат лесно да се открият чрез кръвни тестове и анализ на изпражненията. Ултразвуковото изследване може да помогне на лекуващия лекар да оцени степента на възпалението. В повечето случаи, гастроентеритът може да се лекува и у дома чрез прием на много течности. В случай на висока температура или кръв в изпражненията, е необходимо да се посети лекар или болница, където могат да се приложат инфузии и антипиретични медикаменти. Антибиотиците се използват само в редки случаи, тъй като могат да нарушат чревната флора.

Предпазване от чревни инфекции

Най-важната превантивна мярка си остава добрата хигиена на ръцете. Измивайте ръцете си старателно преди готвене или хранене. През лятото консумирайте храната веднага след като е приготвена и избягвайте сурово месо. Проверявайте срока на годност на храните. Използвайте хладилни чанти за пътувания.

Съвети за хигиена в кухнята и приготвяне на храна

Както вече знаете, чревните инфекции не са никак приятни и е добре да се предпазим от тях. А, ето как – нашите съвети, които са безценни:

  • Съдове и прибори – винаги ги изплаквайте обилно с топла, дори гореща вода или ги измивайте в съдомиялна машина на поне 55 °C
  • Хавлии и кухненски кърпи – перете ги редовно на поне 60 °C
  • Храни – винаги подсушавайте добре преди приготвяне. Приготвяйте месото при поне 70 °C, за да унищожите бактериите, които се намират в него
  • Отворени продукти – съхранявайте в хладилник и консумирайте в най-кратки срокове

В днешната статия успяхме да се запознаем с най-разпространените чревни инфекции, с които може да се сблъскате. За да не се налага последващо лечение, просто спазвайте добра хигиена.

Висококачествен синбиотик за здрава чревна флора

Независимо от причините, довели до дисбаланс в чревната флора, най-ефективният начин за възстановяването му е редовната употреба на синбиотични продукти. Тези продукти комбинират пробиотици и пребиотици, за да нормализират чревната флора. Един от тях е Имунобор Биотик / Imunobor® Biotic. Този висококачествен натурален продукт от линията Имунобор съдържа пробиотика Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus) и бета глюкан, който служи като храна за пробиотика и действа като пребиотик и имуномодулатор.

Освен че възстановява баланса на чревните бактерии, той притежава мощни имуномодулиращи свойства. Това се дължи на високо пречистения бета глюкан, който не само подхранва пробиотичните бактерии, но и засилва естествената имунна система на организма.

Продуктът е напълно безопасен. Няма данни за нежелани ефекти или странични реакции. Препоръчителната доза е по 1 капсула до 3 пъти дневно, а при остри симптоми дозата може да се удвои – по 2 капсули 3 пъти дневно. Препоръчва се прием на гладно.

Открийте го още сега в аптечната мрежа или поръчайте онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: