Диарията
5
(1)

Диарията е много често срещано чревно разстройство, което се проявява в голяма част от случаите по време на летния сезон поради улесненото разпространение на бактериите (Ешерехия Коли, Кампилобактер и други), и вирусите (ротавируси, аденовируси и др). Диарията може да бъде предизвикана и вследствие на прием на антибиотици, медикаменти за контрол над кръвното налягне, както и при синдром на раздразненото дебело черво (функционално чревно нарушение). Диария може да се наблюдава и вследствие на прекомерния прием на храна, при стрес, при комбинираното поемане на горещи и студени напитки и храни, консумация на пържени в многократно използвана мазнина продукти, както и при слънчеви изгаряния, след които тялото престоява дълго време във водата.

Кои са симптомите на диарията?

  • Увеличено количество и промяна в плътността на изпражненията
  • Неотлагаема нужда от дефекация
  • Болка в корема
  • Повишена телесна температура (невинаги)
  • Изпражнения с примеси от кръв
  • Понижаване или липса на апетит

Дехидратиране на организма – потъмняване на урината, жажда, изсушаване на кожата, виене на свят, отпадналост, разредяване на позивите за уриниране и др.

shop banner

Какъв хранителен режим препоръчват специалистите по време на диария?

Промяната в хранителните навици по време на диария е необходим основно поради две причини – 1) Съществуват хранителни продукти, чиито прием води до раздразване на червата и усложняване на диарията. 2) Необходимо е да се консумират храни, които да набавят на организма нужните за успокояването на чревната микрофлора вещества.

От изключителна важност е да се предотврати дехидратацията на организма, съпътстваща диарията, чрез прием на голямо количество течности – вода, чай, компоти, безмесен бульон.

Гастроентеролозите апелират по време на диария да се употребяват прости храни – варени картофи, препечени филии, банани, солети без подправки, ориз.
Изключително полезни за възвръщането на бактериалното равновесие в чревната микрофлора, а оттам и за успокояването й, са продуктите, които съдържат пробиотици.

Такъв е Имунобор Биотик – най-добрият източник на високо количество пробиотик – Лактобацилус Булгарикус, съчетан с естествен имуностимулатор – бета глюкан. Лактобацилус булгарикус предотвратява проникването и залавянето на патогенните микроорганизми в лигавицата на червата, произвежда антимикробни вещества – бактериоцини, възвръща бактериалния баланс в чревната микрофлора. Всичко това води до понижаване на честотата на дефекациите и продължителността на диарията.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: