бактериална и вирусна инфекция
0
(0)

Симптомите на бактериална и вирусна инфекция често са сходни, но поради характерните особености на микроорганизмите, които ги причиняват се налага различен тип лечение. Ако не се вземе предвид този факт лечението би било неефективно.

Какви са приликите между бактериалната и вирусната инфекция?
Причината за развитието и на двете инфекции са микроорганизми. Въпреки че се различават по вид, те притежават еднаква способност за размножаване в тялото. Симптомите при двата вида инфекция са еднакви: отпадналост, висока температура, болка в мускулите, възпаление на тъканите. Като пример може да се посочи, че както при вирусната, така и при бактериалната инфекция на горните дихателни пътища се наблюдават кихане и кашляне, а при тези, поразяващи храносмилателния тракт – диария, повръщане и т.н.

Друга прилика между двата вида инфекции е, че се предават по еднакъв начин – чрез контакт с болен, чрез допир до замърсена повърхност или прием на вода или храни, които са били заразени, чрез ухапване от насекоми. Причинителите на двата типа инфекции могат да предизвикат развитие на остра инфекция, която е възможно да отшуми за кратко. Възможно е обаче както вирусите, така и бактериите да причинят рецидивиране или хронифициране на заболяването, като хроничните инфекции обикновено продължат с месеци.

shop banner

Въпреки, че бактериалната и вирусната инфекция имат доста сходства помежду си, съществуват и няколко съществени разлики между тях, на които се дължи и различния тип отговор от страна на организма.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: