Имунопрофилактика с Имунобор
0
(0)

Д-р М. Гайдарова
Клиника по детска нефрология и диализа, катедра по педиатрия – МУ, София

Историята показва, че грипните пандемии се появяват на всеки 30 години. За този период от време генетичната мимикрия на вирусите се променя до степен, че имунитетът, придобит към предходните, става недостатъчен, за да се справи и основната ни защита спрямо епидемии, става несигурна.
Познати са 3 пандемии през XX-ти век и те са се разпространили в рамките на година след установяването им. „Испанският грип” през 1918-1919 година е отнел живота на близо 50 милиона човека. През 50-те години на миналия век в Азия и през 1968 в Хонг Конг други пандемии отнемат живота на общо 2 милиона човека.

Другите кандидати „птичи и свински грип” не достигнаха такива нива на разпространение и смъртност. Както е известно, антибактериалните средства нямат ефект при лечението на вирусни инфекции. Противогрипните ваксини имат своето място в профилактиката на вирусните инфекции с уговорката, че са насочени срещу вирусните щамове от предходната година и, че инфекциите на дихателната система се предизвикват и от други респираторни вируси (парагрипни, респираторно-синцитиални, адено, арена и т.н.).
Съществуват и добре известнипротивовирусни препарати, които потискат вирусната репликация и по този начин намаляват разпространението им в организма, и свързаното с това биологично действие.

Най-добрата защита е да подготвим своята собствена имунна система, която е първата линия на защита на организма от инвазии на вируси и бактерии. Липсата на предходен контакт с имуногени (вируси или бактерии) води до невъзможност за разпознаване на всеки антиген.
От друга страна, тя е приспособена да разпознае и реагира на определени молекули в клетъчните стени на много патогени, вкл. липополизахариди (грам-отрицателни бактерии), липотейхонова киселина (грам-положителни бактерии ) и 1-3, 1-6 бета- глюкани (бактерии и гъбички).

imunobor-kids-sirop-snimkaСлед стимулиране, имунната система отговаря с активиране на клетъчния и хуморалния имунитет.
Това включва:

  1. Активиране на фагоцитите-макрофаги и лангерхансови клетки в епидермиса, Купферови клетки в черния дроб, микроглия в мозъка и остеокласти в костите.
  2. Клетки, произвеждащи проинфламаторни цитокини (мастоцити, еозинофили и базофили ).
  3. NK-клетки (natural killers).
  4. Медиаторни молекули като фактори на комплемента, остро-фазови протеини и цитокини (TNF-tumor necrosis factor), интерлевкини 1 и 6, гама интерферон, които се борят срещу инвазията на патогените.

От всички естествени съставки, стимулиращи имунната система, най-добре документирани и най-ефективни са 1-3 и 1-6 бета глюканите. Бета глюканите са полизахариди (вериги от молекули на глюкозата), които се намират в храни като овес, ечемик, гъби, мая. В по-малки количества в ориза и пшеницата.
Макрофагите имат рецептори, които специфично разпознават 1-3 и 1-6 бета глюкан понеже те се съдържат в клетъчната стена на много бактерии и гъбички. Това означава, че при приемане на бета глюкани, имунната система ги възприема като „врагове” на организма и се активира. Макрофагите от своя страна фрагментират бета глюканите и ги освобождават в организма. Така активната съставка достига до всички други имунни клетки. Това води до стимулиране както на клетъчния,
така и на хуморалния имунитет. Активираните имунни клетки осигуряват цялостна защита на организма срещу вируси, бактерии и гъбички.
Способността на бета глюканите да активират макрофагите многократно е изследвана и е доказана ефективността при мишки за лечението на иначе фатални инфекции. Има проучвания, доказващи същия протективен ефект срещу инфекции при хората.

Интересен е фактът, че в Американската армия през 80-те години на миналия век са правени тест-програми за измерване на имунопротективния ефект при над 100 имуностимуланта, между които и бета глюкан. През 2004г. са изнесени факти, показващи, че бета глюканите са най-ефективни не само срещу бактерии, вируси и гъбички, но и при радиационно увреждане. M. Jesenak et al. провеждат двойно-сляпо, контролирано проучване при деца, често боледуващи от белодробни инфекции. Тези, получили сироп с бета глюкан, са боледували значително по-рядко в сравнение с тези, получили сироп с вит. С. В проучването е прилаган микронизиран бета глюкан с чистота 93%. У нас в момента такава форма на бета глюкан е Имунобор Кидс Сироп. Благодарение на повишената си ефикасност Имунобор Кидс Сироп се приема един път дневно. За максимален ефект се препоръчва приемът да е на гладно. За деца до 8 годишна възраст са достатъчни 5 мл, за деца от 8 до 12 години – 10 мл и над 12 години – 15 мл.

В заключение бета глюкан (Имунобор Кидс Сироп) може да се използва като профилактика при често боледуващи деца и в хода на антибиотична терапия като подпомагащо средство.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: