От септември започва ваксинирането на 12-годишните момичета срещу рак на маточната шийка
0
(0)

 

От септември започва ваксинирането на 12-годишните момичета срещу рак на маточната шийка, съобщи д-р. Валери Цеков, председател на сдружението за иновативна медицина. Вече е готова програмата за първична профилактика на заболяването като проект. Тя ще позволи за първи път у нас държавата да плаща за имунизацията срещу рак. Предстои скоро да бъде качена на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане. Едва когато бъде утвърдена ще започне прилагането й. Липсата на подобна програма не позволи ваксината да започне да се прилага още от началото на 2012 г., макар че в бюджета на касата са предви- дени 2 млн. лв. за целта. За да могат въз- можно повече момичета да се възползват от единствената ваксина срещу рак, тя трябва да бъде платена 100%, препоръчват експертите, но окончателното решение ще бъде на комисията по позитивния лекарствен списък.

Никола Василев

„Поради забавянето ще изпратим писмо до НЗОК с молба през 2012 г. по изключение да могат да се ваксинират и 13-годишни момичета“- съобщи Пенка Георгиева, представител на пациентски организации в работната група. Ваксината се прилага на 3 дози през няколко месеца, така че оставащите месеци до края на 2012 г. ще стигнат само за първата и най-много за втората доза. За разлика от другите вак- сини, тази ще се получава от аптеката срещу рецепта от джипито.

Медицински специалисти, психолози, пациенти и медийни експерти дискутираха ролята и визията за изпълнение на Нацио- налната програма за първична профилак- тика на рака на маточната шийка и меха- низмите за ефективен достъп до ваксината на семинар, организиран от Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се” и Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка – HPV, съвместно с Българското сдружениие по иновативна медицина.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola

Може да харесате

Последствия от ковид – дълготрайни при хоспитализираните
Последствия от ковид – дълготрайни при хоспитализираните
01сеп.2021
0

Последствия от ковид – дълготрайни при хоспитализираните

5 (1) Приблизително половината пациенти на болнично лечение имат дълготрайни последствия от ковид. Това установява проучване, публикувано в ...
Повече
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x