Осем начина да засилите имунитета на вашето дете
0
(0)

Настинките и грипа са неизменна част от живота на децата, но има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите честотата на тези инфекции. Какво е необходимо да направите, за да защитите вашето дете от многобройните микроорганизми – вируси, бактерии и др., на които то е изложено всекидневно?
За съжаление, обикновено се приема, че да се разболее едно дете през есенно-зимния период, е част от нормалния растеж и развитие на неговия организъм. Всяко дете се ражда с незряла имунна система. Децата бавно развиват имунитета си, борейки се с редица бактерии, вируси и други микроорганизми. Ето защо много педиатри приемат боледуването от настинки, грип и ушни инфекции до шест пъти годишно като нормално.
За да не се разболяват малчуганите през есента и зимата, трябва да вземете определени мерки.

Сервирайте повече плодове и зеленчуци

Храненето е от първостепенно значение за здрава имунна система. За да укрепите имунитета на децата, наблегнете на плодовете и зеленчуците. Плодовете и зеленчуците съдържат фитонутриенти, витамини (особено витамин C) и каротеноиди, които засилват имунитета. Фитонутриентите могат да увеличат производството както на белите кръвни клетки и интерферона, необходими за борбата със заразата, така и на антителата, които покриват клетъчните повърхности и блокират вирусите. Проучванията показват, че в зряла възраст, диета богата на фитонутриенти, също така може да ни предпази от хронични болести, като рак и сърдечно-съдови заболявания. Опитайте се да научите вашето дете да яде достатъчно количество плодове и зеленчуци всеки ден.

Увеличете времето за сън

За здрава имунна система детето се нуждае от достатъчен и пълноценен сън. Проучванията показват, че лишаване от сън може да го направи по-податливо на заболявания, чрез намаляване на имунните клетки, които са оръжията на имунната система за атакуване на микробите и раковите клетки. При малчуганите в детските градини рискът от недостатъчен и непълноценен сън е по-голям. Колко сън е необходим на децата? За новородено – до 18 часа на ден, за по-малки деца – от 12 до 13 часа, в предучилищна възраст – около 10 часа дневно. Ако вашето дете не може да спи достатъчно през деня, опитайте се да го сложите в леглото по-рано вечерта.

shop banner

Кърмене на бебето

Майчината кърма съдържа имуностимулатори, които повишават антителата и белите кръвни клетки. Кърменето предпазва от диария, алергии, ушни инфекции, пневмония, менингит, уроинфекции и от синдрома на внезапната смърт при бебетата. Проучванията показват, че тя може също да подобри умственото развитие на детето и да го предпази от инсулино-зависим диабет, болестта на Крон, колит и някои форми на рак в по-късна възраст. Коластрата е първата течност, която се отделя от млечните жлези на майката в първите 3 до 4 дни след раждането. Коластрата е имунитет наготово, тъй като съдържа антитела, които предпазват детето от заболявания. Американската педиатрична асоциация препоръчва кърменето да продължи до една година. Ако това не е възможно, много е важно поне през първите няколко месеца бебето да се кърми, това по естествен начин укрепва имунитета му.

Физическа активност и игри в семейството

Движението е важно! Изследвания показват, че редовните и умерени физически упражнения са способни да мобилизират защитните механизми на организма и да повишат броя и активността на имунните клетки. Да приучите децата си на фитнес навици за цял живот, е добър подход за физическа активност. Забавлявайте се цялото семейство с разходки, игри, спорт, физически упражнения и др. Най-добрия вариант е да откриете спорт или дейност, в която да се включите всички заедно.

Предпазване от заразяване

Предпазването от микроби и инфекции не засилва пряко имунитета, но това е чудесен начин да се намали стреса върху имунната система на вашето дете. Създайте хигиенни навици у детето. Уверете се, че редовно си измива ръцете с вода и сапун. Нека то да има отделни кърпи и лични вещи. Ограничете контактите му с болни – както навън, така и в семейството. Така предпазвате не само него, а и останалата част от вашето семейство от инфекции. Към някои заболявания детето може да придобие траен имунитет, но от други, като например стрептококово възпаление на гърлото, то може да се разболее повторно, като причината е същия микроб.

Предпазвайте детето от пасивно пушене

Ако вие пушите, откажете се! Ако това е невъзможно, пушете навън и така предпазвайте детето си. Цигареният дим съдържа над 4000 вида токсини, повечето от които могат да раздразнят или убият някои клетки в организма. При децата вредните последици от пасивното пушене са по-големи, отколкото при възрастните, защото те дишат по-бързо, естествената им система на детоксикация също е по-слабо развита. Пасивното пушене увеличава риска от синдрома на внезапната смърт при бебетата, бронхити, отити (ушни инфекции) и астма. То също така може да засегне интелектуалното и нервно-психичното развитие на детето.

Никога не провеждайте самолечение с антибиотици

Когато детето ви се разболее от настинка, грип или възпалено гърло, никога не провеждайте самолечение с антибиотици. Антибиотиците лекуват само заболявания, причинени от бактерии, но по-голямата част от заболяванията в детството са причинени от вируси. Въпреки това, опитът показва че, много родители провеждат сами антибиотично лечение и доста педиатри предписват антибиотици по тяхно настояване. В резултат на това, щамовете на антибиотик-устойчивите бактерии процъфтяха, и една обикновена инфекция се лекува все по-трудно, защото тези бактерии не се повлияват от стандартното лечение. Освен това антибиотиците пряко потискат имунната система. Нека педиатърът да предписва антибиотик само когато сметне, че наистина е необходимо, а не в следствие на вашето настояване.

Засилвайте допълнително имунитета на вашето дете чрез природни имуностимулатори

За здрава имунна система детето се нуждае от витамини и витаминни добавки. Храната може да е основния източник на полезни вещества, но за да сте сигурни, че малчуганът получава нужното количество, допълнете ежедневното му меню с комплекс от мултивитамини и природни имуностимулатори, особено през есенно-зимния период.
Витамините, минералите, антиоксидантите и природните имуностимулатори могат допълнително да засилят имунната система на детето ви. Обикновено децата предпочитат витамини и минерали под форма на бонбони (Витабор кидс). Като имуностимулатори можете да използвате монопродукти – например Бета глюкан, ехинацея, котешки нокът и др. Вашият лекуващ лекар може да предпочита комбиниран имуностумулатор (Имунобор Кидс) за получаване на по-мощен ефект. В детската възраст, особено при малки деца, имуностимулаторът се приема най-добре под формата на сироп с приятен вкус (Имунобор Кидс Сироп). Проучванията показват, че децата предпочитат сироп и по-лесно се придържат към изписаното лечение. Когато избирате детски имуностимулатори, избирайте пречистени продукти от реномирани производители.
Нека детският организъм сам да се пребори с болестите!
За повече информация посетете сайта на Програма Имунитет – www.imunitet.bg

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: