алергия от полени
5
(1)

По-продължителна и по-силна ще е неприятната алергия от полени (цветен прашец). Това предвиждат учени от Мичиганския университет в САЩ. Основание за прогнозата е глобалното повишаване на температурите заради климатичните промени.

Изследователите предполагат, че до края на века отделянето на полени може да започне с около 40 дни по-рано през пролетта. По думите им още през 1995-2014 по-наблюдателните от страдащите от алергия, са могли да забележат, че:

  • сезонът на пролетните алергии се проточва с 19 дни

Това обаче не е всичко! Заради повишаващите се температури и покачващите се нива на въглероден диоксид (CO2) във въздуха:

shop banner
  • годишните поленови емисии може да се увеличат с до 200%

„Поленовите алергии се влошават с изменението на климата. Нашите открития могат да послужат като отправна точка за бъдещи изследвания за последиците от климатичните промени върху полените и здравето“. Коментарът е на Инсяо Жанг, който е водещ автор на проучването, публикувано в сп. Nature Communications.

Алергия от полени и бъдещи прогнози

Д-р Жанг и неговият екип разработват модел, с чиято помощ могат да се правят прогнози за:

  • състоянието на 15 от най-често срещаните вида полени
  • начина, по който предполагаемите промени в температурата и валежите влияят върху емисиите на полените

Изследователите комбинират климатичните данни с различни социално-икономически сценарии, като съпоставят своя модел с данни от 1995 до 2014 г. Впоследствие използват създадения модел, за да прогнозират поленовите емисии през последните две десетилетия на XXI в.

При анализа на данните учените установяват, че…

  • дърветата, тревите и плевелите, които отделят цветен прашец, са засегнати от климатичните промени

Повишаващите се температури карат цъфтящите дървета и растения да имат по-дълъг вегетационен сезон от обичайното. В допълнение става ясно, че покачващите се глобални температури в резултат на климатичните промени могат да доведат до увеличаване на полена.

„Надяваме се да включим нашия модел, който предвижда емисиите на полените, в националната система за прогнозиране качеството на въздуха. Така ще предоставим на хората подобрени и адаптирани към климата прогнози“, казват в заключение учените.

Дори прогнозите на учените да се окажат верни, няма повод за притеснение, защото при алергия от полени насреща са…

Активна съставка в тези три продукта е бета-глюканът. Това е полизахарид, познат като единственият имуномодулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Попадайки в организма бета-глюканът нормализира равновесието между клетките на имунната система, които вземат участие в алергичната реакция. По този начин съдейства за намаляване на алергичната нагласа.

Продуктите са практически безопасни и имат отлична поносимост. Налични са в аптечната мрежа в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: