имуномодулатор
0
(0)

Болшинството от т.нар. хронични заболявания се развиват поради разстройство на процесите, модулиращи дейността на имунната система. Имуномодулаторите са вещества, които координират и контролират действието на отделните компоненти на имунната система. Тези вещества имат ключова роля за поддържане и засилване на имунитета.

Засилване на имунитета – особености

Имунната ни система е изградена така, че да бъде силно чувствителна към присъствието на болестотворни микроорганизми от всякакъв вид – гъбички, бактерии вируси, които представляват опасност за тялото. Дори в минимално количество, навлизането на такива патогени в организма провокира реакция от страна на имунната система. При свръхактивност на имунната система обаче, както и при наличие на силен стрес или други фактори, които отслабват имунитета, се наблюдава влошаване на координацията между отделните компоненти. Това може да доведе до два еднакво неприятни крайни резултата:

– рязко отслабване на имунната система и поява на имунен срив

shop banner

– патологично засилване на имунитета и развитие на автоимунни заболявания

Именно имуномодулаторите са веществата, които координират дейността на отделните имунни структури и осигуряват оптималния баланс на имунната система.

Природни продукти, които действат като мощен имуномодулатор

Провеждани са редица проучвания за потвърждаване имуномодулиращото действие на определени вещества, извлечени от различни билкови растения. Такива продукти са:

– бета глюкан

– екстракт от котешки нокът

– ресвератрол, екстрахиран от гроздови семки и др.

Най-голям интерес сред тези продукти предизвиква бета глюкан. Той показва най-добри имуномодулиращи свойства и приемът му носи редица здравни ползи за организма.

Роля на бета глюкан за модулиране и стимулиране на имунната система

Бета глюкан е полизахарид, съдържащ се в различни гъби, дрожди и др. С все по-голям интерес в научната област се ползва бета глюкан, извлечен от гъбата Pleurotus ostreatus. Той има доказано действие и като имуностимулатор и като имуномодулатор. Приемът на този тип бета глюкан едновременно активира и улеснява координацията между отделните имунни структури. Така се постига качествено засилване на имунитета и се намалява значително склонността към развитие на автоимунни заболявания и тежки възпалителни и алергични реакции. Това е причината бета глюкан да се ползва успешно в методите за алергенна имунотерапия (десенсибилизация).

Природни имуностимулатори за деца и възрастни, съдържащи бета глюкан

Висококачествен бета глюкан, извлечен от гъбата Pleurotus ostreatus е включен в състава на част от природните имуностимулатори от група Имунобор/Imunobor®. Това са Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic, Имунобор Kидс/Imunobor® Kids, Имунобор Kидс Актив/Imunobor® Kids Activ, Имунобор Уро/Imunobor® Uro и монопрепаратът Имунобор Бета Глюкан/Imunobor® Beta Glucan.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: