антитела след ваксина
5
(3)

Според ново проучване физическата активност може да повиши броя антитела след ваксина срещу грип и Ковид-19. Изследователският екип установява, че участниците, които са направили тренировка с продължителност 90 минути след ваксинация, са имали по-високи нива на серумни антитела. Проучването не открива връзка между спорта след имунизация и появата на странични ефекти от ваксината.

Повече за методите на проучване

За да стигнат до този извод, учените провеждат наблюдения върху 2 групи. В първата попадат 36 участници, които се имунизират срещу Ковид-19, а във втората – 42-ма, на които предстои поставяне на ваксина срещу грип. Изследователите взимат кръвни проби от участниците в Ковид групата преди имунизация, две седмици след поставяне на първа игла и една седмица след втора игла. При групата, която се имунизира срещу грип, се взимат кръвни проби преди ваксинация, на втората и четвъртата седмица след поставяне на препарата.

Участниците с противогрипна ваксина след имунизация правят тренировки с продължителност 45 или 90 минути, или изобщо не тренират. Групата с ваксина срещу Ковид-19 спортуват в продължение на 90 минути след имунизация или не практикуват никаква физическа активност.

shop banner

Въз основа на кръвните проби екипът установява, че 90 минути упражнения на открито повишават трайно серумните антитела, които предпазват организма от заразяване с вируси. Сърдечната честота на по-голямата част от участниците в края на тренировката (ходене или бягане) е между 120-140 удара в минута. Участниците имат и задачата да отбележат появата на странични ефекти или липсата на такива за период от 3 дни след ваксинацията. Изследователите анализират данните, но не откриват разлика в нежеланите реакции при участниците, които провеждат зададената тренировка и тези, които на са били физически активни след имунизация.

Резултатите показват още, че при участниците, които са тренирали по 45 минути, не се наблюдава повишаване в нивата на антитела на втората и четвъртата седмица след ваксинация. Покачване има само при тези, които са практикували упражнения с продължителност 90 минути. При тях не се открива връзка между изминатото разстояние, което варира между 4 и 10 мили, и повишаването на антителата. Изводът на учените е, че дори само една тренировка, направена след имунизация, може да повлияе на реакцията на антителата към ваксината.

Обяснението на учените за по-високият брой антитела след ваксина

Учените смятат, че няколко процеса, които протичат в организма по време на тренировка, са отговорни за по-високите нива на антитела при ваксинация. Практикуването на упражнения в продължение на 90 минути е съпроводено от метаболитни, невроендокринни и циркулаторни промени, които допринасят за по-добър имунен отговор. Предходни изследвания подкрепят тезата, че бягането подпомага функцията на имунната система както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Този тип тренировки спомагат за поддържането на здравословна противовъзпалителна среда в организма и увеличават броя на имунните клетки, които се борят с инфекции в тялото.

Учените смятат, че са необходими по-мащабни изследвания по темата в бъдеще. Те апелират, ако хората имат някакво неразположение след ваксинация като температура, главоболие, обрив и др. да отложат физическата активност и да осигурят нужната почивка на организма.

За по-добра поносимост и ефективност при поставяне на ваксина се доверете на…

Имуфлам/Imuflam® – напълно натурално средство, което помага на организма да понесе възможните странични ефекти при имунизация срещу Ковид-19 и значително подобрява ефективността от ваксината. Това мощно действие се дължи на рационалната комбинация от Котешки нокът и Танацетум партениум (партенолид – 0.6 mg) в състава му. Продуктът има силни противовъзпалителни свойства и действа по следния начин:

  • Повлиява болката и температурата
  • Предотвратява възможните алергични реакции
  • Регулира функцията на имунната система

Неоспоримо предимство на продукта е, че не потиска, а насочва имунния отговор в правилната посока при ваксиниране срещу коронавирус. Употребата му е напълно безопасна като няма данни за противопоказания. Две опаковки са достатъчни за две ваксинални дози. Може да закупите от аптеките или през сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: