дълъг Ковид ваксина
5
(2)

Ново проучване показва, че рискът от прекарване на дълъг Ковид намалява с 49% след поставяне на ваксина. В следващите редове разясняваме какво е дълъг Ковид и споделяме повече за резултатите от изследването.

Какво е дълъг Ковид?

„Дълъг Ковид е съвкупността от персистиращи симптоми, които се развиват след като вирусът, причиняващ заразата е изчистен от организма“, споделя Томас Гут, доцент по медицина и директор на Центъра за възстановяване след Ковид в Университетската болница в Ню Йорк.

Симптомите при боледуване могат да продължат седмици, дори и месеци след инфектиране с вируса. Те включват хронична умора, постоянна загуба на вкус и обоняние, мозъчна мъгла, косопад, изтръпване и други. Неприятната симптоматика може да бъде продължителна дори и при пациенти, които боледуват сравнително леко.

shop banner

Покрай нарастващия брой ваксинирани, здравните експерти анализират дали при имунизираните и при хората, които още не са поставили първа игла рискът от прекарване на дълъг Ковид е еднакъв.

Поставянето на ваксина не само намалява риска от заразяване и боледуване с тежка симптоматика, но предпазва и от прекарване на дълъг Ковид

Това са резултатите от проучване, публикувано в списание „The Lancet Infectious Diseases“ на 1-ви септември 2021 г. За целите на изследването учени анализират данни на повече от 1,2 милиона възрастни в Обединеното кралство, участвали в национално проучване за симптомите на Ковид-19. Обект на наблюдение са хора, на които е поставена поне една доза от разрешените ваксини, както и група неваксинирани. Резултатите показват, че от 971 504 участници, които са напълно имунизирани, едва 0,2% са развили вирусната инфекция. Относно продължителността на боледуване – при ваксинираните рискът от остатъчни симптоми е с 49% по-нисък.

Профилът на имунизирани, които вирусът все пак успява да инфектира, е човек в напреднала възраст с поставена първа игла. Обяснението на учените е, че при тях рискът от заразяване се дължи на отслабена имунна система заради напредналата възраст и обстоятелството, че често те обитават домове за здравна грижа. Там вероятността да се развие респираторна инфекция е по-голяма.

Все пак заразяването след имунизация продължава да бъде изключение. Оказва се, че новият делта вариант на Ковид-19 е причината за инфектиране, дори и след ваксинация. Ефективността на ваксините за предотвратяване на симптоматична инфекция с Ковид-19 е 65%, но предишните оценки бяха около 90%. Към момента ваксинацията остава най-сигурният начин за предпазване от заразяване и продължително боледуване с Ковид-19. Специалистите напомнят, че имунизацията свежда до минимум риска от развитие на дълъг Ковид и боледуване с летален край.

Изпитан природен продукт предотвратява дългосрочни последици от Ковид-19

Имуфлам/Imuflam® оказва благоприятен ефект върху имунната система и съпротивителните сили на организма. Приемът му помага в борбата с имунния дисбаланс, възпалението, болковия синдром и алергичната реакция. Широкомащабното действие е възможно благодарение на активните съставки:

  • екстракт от Котешки нокът – 350 mg
  • екстракт от Танацетум партениум (съдържа 0.6 mg партенолид) – 150 mg

Продуктът се препоръчва за прием по време на боледуване и във възстановителния период. Има много добра поносимост при продължителна употреба. За оптимален ефект е удачно приемът да продължи минимум 3 месеца. Специалистите препоръчват продукта и на хора, на които им предстои поставяне на ваксина. Той ги подготвя за ваксинация и намалява риска от странични ефекти от ваксината. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: