грип при децата
5
(3)

Ако детето ви кашля и се чувства зле, това не винаги е просто настинка, защото ако то има и висока температура, развиваща се в рамките на няколко часа – то тогава говорим за грип при децата. А, кои други симптоми са типични и още полезна информация – ще разберете в статията!

Как се случва заразяването с грип при децата?

Особено през студените месеци, може да се случи внезапно детето ви да се окаже на легло с различни симптоми. Това се причинява от грипни вирус и може да продължи до цели две седмици. Най-рисковите групи от малчуганите са тези от детската градина или началното училище. А, причината се крие в неголямото пространство, в което прекарват по-голяма част от времето си малчуганите. Това увеличава и риска от предаване на инфекция.

Грипът при децата може да се предава по различни пътища. Когато кашляте или кихате, напр., във въздуха вие изхвърляте безброй малки капчици слюнка, които могат да съдържат патогени. Ако друг човек вдиша тези капчици, то патогените могат да заразят дихателните му пътища. Това е така познатата въздушно-капкова инфекция.

shop banner

Най-често грипът при децата се предава, докато те играят заедно – чрез директен контакт или докосване на предмети, върху които вече има грипни вируси. А, това е т.нар. контактна инфекция.

Симптоми на грип при децата

Грипът при децата (както и при възрастните) обикновено започва внезапно и с висока температура, която може да достигне до 39 °C, дори повече. Най-честите симптоми, които може да разпознаете са – внезапна умора, общо неразположение, главоболие, болки в тялото, възпалено гърло, запушен нос, кашлица и дрезгав глас.

Като родители, имайте предвид, че грипът при децата често може да бъде придружен и от други, нетипични симптоми. Много от малчуганите също така се оплакват от болки в стомаха, гадене или повръщане. Появата на обрив без видима причина, също е възможно.

Грип или грипоподобна инфекция – как да ги различите?

Често за родителите е трудно да преценят дали детето им има грип или грипоподобна инфекция. Въпреки това има смисъл да се прави разлика, тъй като и двете заболявания се причиняват от различни вируси и протичат различно.

Истинският грип, наричан още “инфлуенца”, се причинява от познатите грипни вируси и протича много по-тежко от обикновена настинка. Симптомите обикновено се появяват за кратък период от време и са по-тежки. Грипът при децата обикновено протича с обща отпадналост.

Настинката, която също е известна като грипоподобна инфекция, може да бъде причинена от повече от 200 различни вируса. Обикновено тя не протича толкова тежко, колкото грипа при децата. Важно е да отбележим, че по-голямата част от децата с настинка не се чувстват толкова уморени.

Какво ще направи лекарят?

Ако подозирате, че детето ви е болно от грип, препоръчително е да посетите лекар. Той може да го прегледа обстойно и при необходимост да предпише лекарства за понижаване на температурата. Тъй като температурата по принцип е полезна – дори и неприятна – тя не трябва да се сваля във всеки случай. Мерките за понижаване на температурата са полезни, ако телесната температура е много висока и/или детето е много отпаднало в резултат на нея.

Съветваме ви да посетите лекар, задължително, ако симптомите на малчугана не отшумяват, има учестено и шумно дишане, болки в ушите или температурата изчезва и се появява.

Проблемите с дишането са особено тревожни, защото могат да са признак на пневмония. Пневмонията е възможно да е в резултат от усложнение от грипа. Нова бактериална инфекция (суперинфекция) също е възможна, тъй като имунната система на детето е отслабена от грипа, което улеснява развитието на други патогени. Ако лекарят диагностицира такава бактериална инфекция, той ще предпише подходящи антибиотици за лечение при всеки отделен случай.

Грип при децата – какво може да направите вие?

В този период, децата имат нужда от почивка и време за възстановяване – и естествено, вниманието на родителите си. В идеалния случай, единият родител остава вкъщи за няколко дни и гледа болното дете. Споделената близост и усещането, че някой го е грижа за вас, често може да се отрази много благотворно. Освен това, трябва да насърчавате децата да пият редовно вода и/или топъл чай.

А, най-доброто, което може да направите при първи симптоми на грип и настинка при децата, е да изберете Имунобор Кидс Актив Сироп / Imunobor® Kids Activ Syrup, за най-малките и Имунобор Кидс Актив Капсули / Imunobor® Kids Activ VGcaps, за децата в училищна възраст. Още при първи симптоми на остри вирусни инфекции, както и такива на горни дихателни пътища, дозирайте сиропа 3 пъти по 15 мл дневно до овладяване на основния симптом (обикновено високата температура). След това, преминете към стандартно дозиране от 5 мл дневно. При деца над 8 години е подходяща капсулната форма в дозировка 3 пъти дневно по 2 растителни капсули или шестте капсули да се разпределят на всеки 2 часа по 1 капсула. След овладяване на високата температура се продължава със стандартна дозировка – 3 пъти дневно по 1 растителна капсула.

И двата продукта са изцяло природни и са незаменими в борбата срещу вирусите. Сиропът съдържа микронизиран бета глюкан с висока чистота, осигуряващ цялостно взаимодействие с рецепторите на имунните клетки, а също и оптимално количество активна форма на витамин C. А, капсулният продукт има още и екстракт от Ехинацея.

Може да ги откриете в аптечната мрежа в страната или да поръчате бързо и лесно от сайта на електронен магазин Момо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: