Делта вариант на Ковид
5
(2)

Появилият се през март месец тази година Делта вариант на Ковид-19 е причина за 99% от новосъобщените случаи на заболяването към момента. Тъй като тази мутация на коронавируса е два пъти по-заразна в сравнение с първоначалния щам, е необходимо да се вземат под внимание предпазните мерки, които целят да ограничат разпространението и заболеваемостта сред обществото. В следващите редове споделяме какво е необходимо да знаете за делта мутацията на Ковид-19.

Симптоми при заразяване с Делта вариант на Ковид-19

С разпространението на Делта варианта има все повече доказателства, че симптомите могат да бъдат различни от характерните за мутациите до момента – висока температура, силна кашлица, загуба на вкус и обоняние. Промяната в симптомите е свързана с мутирането на вируса. Болезненото гърло е една от първите прояви на доминиращия в момента Делта вариант. Възможно е освен гърлото инфекциозният процес да обхване и сливиците. Други характерни оплаквания за този щам са хрема, главоболие и суха кашлица.

Делта вариантът е по-заразен от първоначалния щам на Ковид-19

За да се възпроизвеждат, вирусите се нуждаят от достъп до клетките на своя гостоприемник. При Делта варианта има няколко мутации, засягащи структурата на протеиновия шип, чрез който вирусът се захваща за клетките. Те му дават възможност да се прикрепва много по-плътно към клетката гостоприемник. Следователно възпроизвеждането и разпространението на вируса е улеснено.

shop banner

Ваксини – ефективни ли са срещу Делта варианта?

Ефективността на ваксините срещу Делта варианта е по-ниска в сравнение с първоначалните щамове. Все още не е установено дали това се дължи на отслабването на имунитета с времето, или на мутациите на този щам. При широкото разпространение на Делта варианта обаче, основен приоритет е ефективността на ваксината срещу тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смъртност вследствие на Ковид инфекция.

Децата също са уязвими към силно заразния Делта вариант на Ковид-19

Според Световната здравна организация децата са също толкова възприемчиви към Делта мутацията на вируса, колкото и останалите възрастови групи от населението. Добрата новина е, че децата са с много по-ниска честота на хоспитализация, прием в интензивни отделения и смъртност от Ковид-19. Все пак, за да се предотврати заразяване на най-малките с вируса, специалистите призовават родителите да следят за стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Това включва избягване на струпвания, ползване на предпазни средства – маски или шлемове и спазване на социална дистанция.

В обстановка на повишена заболеваемост висококвалифицирани имунолози препоръчват прием на…

Имунобор Протект/Imunobor® Protect – орофарингиален протектор за деца и възрастни, който блокира механизма на заразяване с вируси (включително нови щамове на SARS-CoV-2) на ниво устна кухина. Разумна природна алтернатива е на локалните антисептични средства. За разлика от тях НЕ нарушава нормалната флора на устната кухина, НЕ изсушава лигавицата и има дълготраен ефект. Благотворното действие на продукта се дължи на рационалната комбинация от:

  • Бета глюкан (микронизиран с чистота 93%) – 30 mg
  • Витамин С (като L-аскорбинова киселина) – 40 mg
  • 45% екстракт от плодовете на Роза канина (със съдържание на натурален Витамин С 5 mg) – 10 mg

Ефективността на продукта е усилена от депо формата на таблетките (форма с удължено освобождаване). Таблетките се смучат и имат приятен ягодов вкус. Продуктът не съдържа изкуствени овкусители и консерванти и е подходящ за продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: