последствия от ковид
5
(1)

Приблизително половината пациенти на болнично лечение имат дълготрайни последствия от ковид. Това установява проучване, публикувано в сп. The Lancet. Подробностите – в статията!

Дългосрочни последствия от ковид според изследването

Проучването е проведено сред 1276 възстановили се от коронавирусна инфекция пациенти, които са се лекували в болница „Джин Ин-тен“ в Ухан. Те са изписани в периода 7 януари – 29 май 2020 г. На 6 и 12 месец от откриване на симптомите са подложени на подробни изследвания. Целта е да се изследва и да се оцени здравословното им състояние и качеството на живот след инфекцията. На доброволците са задавани въпроси лице в лице, провеждани са физикални прегледи. Назначавани са лабораторни тестове, проверявана е издръжливостта им с 6-минутен тест за ходене.

Изследователите установяват, че около половината от изследваните пациенти имат поне един симптом 12 месеца след боледуването. Учените отчитат още, че делът на хората с продължаващи оплаквания е спаднал от 68% за 6 месеца на 49% за 12 месеца. Наблюдението остава в сила независимо от тежестта на протичане на инфекцията от коронавирус.

shop banner

Анализът на резултатите сочи, че:

  • близо един на всеки трима души продължава да изпитва затруднения с дишането

В първите 12 месеца след боледуването 35,7% от пациентите имат дифузно увреждане – намален приток на кислород от белите дробове към кръвния поток.

Впечатление прави, че вероятността от тези симптоми е 1,5 пъти по-висока при хора на кортикостероиди през острата фаза на заболяването.

  • хоспитализираните излекувани често изпитват болка и дискомфорт 12 месеца след инфекцията

Учените установяват още, че жените спрямо мъжете са:

  • 1,4 пъти по-склонни да съобщават за умора и мускулна слабост
  • в 2 пъти по-висок риск от тревожност и депресия
  • 3 пъти по-застрашени от дифузно увреждане

„Резултатите от изследването категорично показват, че възстановяването на много ковид пациенти продължава повече от година. Това трябва да се има предвид при предоставянето на здравни услуги и в процеса на лечение на заболяването“. Думите са на проф. Бин Цао от Националния център по респираторна медицина към Болница на китайско-японската дружба в Китай.

Естествен начин за предотвратяване на дългосрочни последствия от ковид

Видни наши имунолози препоръчват Имуфлам/Imuflam® на преболедувалите ковид пациенти. Този нов продукт от познатата и обичана марка Имунобор оказва благоприятен ефект върху имунната система и съпротивителните сили на организма. Приемът му помага на организма да се пребори с имунния дисбаланс, възпалението, болковия синдром и алергичната реакция. Широкомащабното действие е възможно благодарение на активните съставки:

Продуктът не съдържа изкуствени овкусители и консерванти. Има много добра поносимост при продължителна употреба. За оптимален ефект се препоръчва минимум 3-месечен прием. Наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: