дълъг covid
5
(1)

Психологическият дистрес, в т.ч. депресия, тревожност и безпокойство, стрес и самота, е свързан с повишен риск от дълъг covid. Това откриват екип изследователи от Харвардското училище по обществено здраве в САЩ. Опасността не зависи от предразполагащи фактори за коронавирус като астма, тютюнопушене и други здравословни проблеми и състояния.

Дълъг covid и дистрес – определено има връзка

„Бяхме изненадани, че силният психологически стрес преди covid инфекция, увеличава толкова много риска от продължителен covid. Оказа се, че дистресът е много по-силно свързан с дълга covid инфекция от рискови фактори за covid като затлъстяване, астма и хипертония“. Коментарът е направен от Сиуен Уанг. Той е изследовател от департамента по хранене в Харвардското училище по обществено здраве и един от главните автори на проучването.

За да достигнат до заключението за психологическия дистрес, Уанг и колегите му започват да проследяват през 2020 г. състоянието на над 54 000 души. В началото на проучването те определят нивото на дистрес на участниците.

shop banner

През 2021 г. повече от 300 от изследваните лица се заразяват с covid. От интерес за учените в този момент са вида и продължителността на симптомите.

Анализът и сравняването на отговорите на доброволците с продължителен covid показва нещо неочаквано и интересно

Оказва се, че дистресът преди инфектиране с covid, включително депресия, тревожност, безпокойство, стрес, самота, повишава с 32-46% риска от продължителен коронавирус. Има и още нещо. Психологическият дистрес се свързва с 15 до 51% опасност от влошено качество на живот поради дългосрочните последици от ковид.

„Доколкото сме запознати, това е първото проспективно проучване, показващо, че редица социални и психологически фактори са рискови за дълготраен covid. И още – че въпросните фактори са причина за влошаване на живота при продължителен covid“. Коментарът е на Андреа Робъртс. Тя е главен изследовател от департамента по публично здравеопазване в Харвардското училище по обществено здраве и съавтор на проучването.

На база на резултатите изследователите заключават, че вземането под внимание на психичното здраве би намалило риска от продължителен covid.

Ако все пак е налице дълъг covid, задължително е да се използва специално разработен за целта природен продукт

Имуфлам / Imuflam® е комбинация от природни съставки с благоприятен ефект върху имунитета и съпротивителните сили. Освен имуномодулатор той е и антиоксидант. Помага на организма да се пребори с имунния дисбаланс, възпалението, болковия синдром и алергичната реакция. В основата на действието му са две известни и добре проучени съставки. Това са екстракт от Котешки нокът 350 mg и от Танацетум партениум (със съдържание на 0.6 mg партенолид) – 150 mg. Активните вещества се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Продуктът е с отлична поносимост. Може да се приема продължително време без опасност за здравето. Във възстановителния период след covid се дозира по 1 капсула, 2 пъти дневно след хранене, минимум 3 месеца. Подходящ и за хора с придружаващи заболявания.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: