коклюш
5
(3)

Коклюш е силно заразна респираторна инфекция, известна още като магарешка кашлица, причинена от бактерията Bordetella pertussis. Това заболяване засяга дихателните пътища и може да протича много тежко, особено при кърмачета и малки деца. Характерният “хриптящ” звук, който придружава пристъпите на кашлица, дава името на болестта. Разбирането на симптомите, възможностите за лечение и стратегиите за превенция на магарешка кашлица е от решаващо значение за управлението на това сериозно състояние.

Разпознайте симптомите на коклюш навреме

Разпознаване симптомите на коклюш е от съществено значение за започване на навременно лечение и предотвратяване на тежки усложнение. Това е с особена важност за новородените, малките деца и хората с придружаващи заболявания. Като за начало е добре да сте наясно, че след заразяване са необходими от 7 до 10 дни за поява на първите симптоми. Отначало те наподобят тези на обикновена настинка – хрема, запушен нос, лека кашлица и субфебрилна температура. След седмица или две признаците и симптомите се влошават. Заради натрупването на гъста слуз в дихателните пътища започват и тежките пристъпи на неконтролируема кашлица. Често тя е придружена от характерен звук на „хриптене“, когато човекът поема въздух след пристъп на кашлица. Други симптоми могат да включват повръщане, изтощение и синкав оттенък на кожата, причинени от липса на кислород.

Възможни начини за лечение на коклюш

Лечението на магарешка кашлица обикновено включва комбинация от антибиотици, поддържащи грижи и превантивни мерки. Антибиотици се предписват за намаляване на тежестта и продължителността на симптомите, както и за предотвратяване на разпространението на инфекцията сред другите. Те обаче са най-ефективни, когато се дават в началото на заболяването. Поддържащите грижи играят жизненоважна роля при лечението на магарешка кашлица, особено при кърмачета и малки деца. Това може да включва осигуряване на подходяща хидратация, адекватно хранене и много почивка. Овлажнен въздух и проветрена стая, както и инхалации с физиологичен разтвор могат да помогнат за облекчаване на назалното възпаление.

shop banner

Стратегии за превенция и разпространяване на коклюш

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на магарешка кашлица. Тя обикновено се прилага като част от серията ваксини – дифтерия, тетанус и коклюш, от имунизационния календар на кърмачета и малки деца. Бустерните дози се препоръчват за юноши и възрастни, включително бременни жени в трети триместър, за да се предпазят новородените.

В допълнение към ваксинацията, практикуването на добра хигиена може да помогне за предотвратяване разпространението на магарешка кашлица. Това включва често измиване на ръцете със сапун и вода, покриване на устата и носа при кашляне или кихане и избягване на близък контакт с хора, които са болни. Една от най-ефективните стратегии за превенция и преминаване през болестта без сериозни усложнения си остава поддържане на имунната система в изправност. Нека не забравяме, че благодарение на нея нашия организъм може ефективно да се справя с болестотворни микроорганизми – вируси, бактерии и гъбички. Това става с качествена храна, водене на здравословен начин на живот и прием на висококачествени природни продукти.

За лицата, диагностицирани с магарешка кашлица, предпазните мерки за изолация са от съществено значение за предотвратяване предаването на други, особено уязвими групи като бебета и бременни жени. Оставането вкъщи от училище или работа до приключване на поне пет дни антибиотично лечение може да помогне за намаляване на риска от разпространение на инфекцията.

Природни продукти в помощ на имунната система за борбата с коклюш

Като най-подходящ природен екстракт при наличие на инфекция в детската възраст се налага бета глюканът, който е с ясен и доказан механизъм на действие. Затова и педиатрите у нас препоръчват прием на Имунобор Кидс Актив Сироп / Imunobor® Kids Activ Syrup за най-малките и Имунобор Кидс Актив Капсули / Imunobor® Kids Activ VGcaps за децата в училищна възраст. Ефективността на бета глюкана в сиропната форма е повишена чрез микронизация, а така по-мощно се стимулира активността на имунните клетки в тялото и способността им да се справят с бактерии и други болестотворни микроорганизми. Освен това в състава влиза и активна форма на витамин C. По този начин се повишава локалната имунна защита на лигавиците на бронхиалната, чревната и пикочна система. Действието на бета глюкана в капсулната форма, пък е допълнено от Ехинацея. В резултат продуктът повишава броя и активността на клетките, които участват в имунната защита. Активира хуморалния и клетъчния имунитет. Повишава резистентността на лигавиците, което е от особено значение при присъствието на патоген. Може да се приема в различни дозови режими за лечение и превенция. При първи симптоми 3 пъти дневно по 15 мл от сиропната форма до отшумяване на водещия симптом и 3 пъти дневно по 2 капсули – от капсулната форма. След което се преминава в стандартен режим.

За възрастните също има решение и то се крие в лицето на универсалната ваксина – Имунобор Бета Глюкан 300 / Imunobor® Beta Glucan 300.

Всички натурални средства са с висок профил на безопасност и подходящи за дълговременна употреба.

Потърсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: